RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Занадто хороша для України? Як Міноборони зірвало закупівлю ракетного комплексу "Вільха"

Ракетний комплекс "Вільха-М" ні в чому не поступався американському HIMARS, але для українського оборонного відомства його вартість виявилася непідйомною (300-500 тис. доларів). Тому його просували на експорт, а всередині країни знайшли дешевший, але менш ефективний варіант – "Вільха-Р".

Про це повідомляє "Апостроф".

Дану ракету прийняли на озброєння восени 2018 року. Орієнтуючись на "Смерч", вага самої ракети становить 800-900 кг, при цьому можливе використання осколково-фугасної чи касетної боєголовки масою до 250 кілограмів.

Почалися роботи зі створення ракети зі збільшеною до 120-130 км дальністю ураження цілей. У квітні 2019 року відбулися контрольні випробування модернізованої версії ракети з дальністю ураження цілей у 120 км. Її назвали "Вільха-М". Корпус хотіли зробити вітчизняного виробництва, для чого на ДАХК "Артем" закупили кілька верстатів із ЧПУ турецької фірми Repkon.

Збільшення дальності польоту досягнули за рахунок зменшення маси бойової частини ракети з 250 до 170 кг та збільшення кількості палива. Ракета здатна злітати на висоту 30-40 км, а в кінцевій стадії польоту її швидкість сягає 3,4 Маха (4165 км/год).

Таких ракет Міноборони закупило тільки 100 штук.

"Втім, для Міністерства оборони ціна "Вільхи-М" виявилася непідйомною (за деякими даними, вона становила від $300 до 500 тис.), тому "Вільха-М" стала активно просуватися на експорт, а всередині країни почалися спроби знайти дешевший, а отже, менш ефективний варіант. У результаті з'явився перехідний варіант ракети – "Вільха-Р", коли зняті зі зберігання радянські ракети 9М55 отримували нову бойову частину та новий заряд сумішевого палива. Саме ці ракети і були куплені військовими у кількості близько 100 одиниць. Залп однієї пускової установки "Смерча" складає 12 ракет (HIMARS - всього шість)", - зазначають фахівці.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Самотня "Вільха": як Україна втратила власний HIMARS