RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Чи можуть на кордоні вручити повістку тим, хто повертається до України: всі подробиці

Центр протидії дезінформації при РНБО України нещодавно підтвердив випадки вручення повісток про призов на військову службу у пунктах перетину кордону чи на блокпостах. Але, за словами військового журналіста, це є законним, а сама повістка є лише інструментом обліку військовозобов’язаних у воєнний час.

Про це повідомив військовий журналіст, ветеран АТО Денис Гойко у коментарі "СтопКору".

Він пригадав історію, що бувають поодинокі випадки, коли українські прикордонники вручають повістки тим військовозобов'язаним, які виїхали за кордон на самому початку повномасштабної війни в Україні, ще до набуття чинності заборони покидати. Їх співробітники ДПС на поверненні в Україну звинувачують у тому, що вони нібито "ухилянти".

"Людину звинуватили в тому, що він – ухилянт, хоча це не відповідає дійсності. Чоловік пішов до військкомату (ТЦК) і зараз знову проходить військову службу", - додав Гойко.

Він уточнив, що це єдиний знайомий йому підтверджений випадок, хоча й чув про подібну практику на кордоні.

"Можливо, такий підхід дійсно має рацію. Адже сам факт повістки не означає, що ти вже завтра маєш бути на передовій, це – лише інструмент обліку військовозобов’язаних у воєнний час. Зрозуміло, що перебуваючи за кордоном, людина не може встати на облік у військкоматі в своєму регіоні. Тому це суто організаційний момент", - сказав ветеран АТО.

Гойко також зазначив, що якщо громадянин України підпадає під критерії третьої хвилі мобілізації, яка почалася з 24 травня 2022 року, то він повинен пройти медогляд. Якщо стан здоров’я дозволяє виконувати українцю умови служби за певною військовою спеціальністю, то він може бути призваний на службу. Але вирішує це лише військово-лікарська комісія, саме за нею останнє слово щодо придатність призовника до військової служби.

Нагадаємо, 16 липня, у Міністерстві оборони офіційно підтвердили, що порядок, який передбачає отримання дозволу у ТЦК військовозобов'язаними для виїзду за межі місця проживання, скасовано.

Також "Апостроф" писав про те, де мають право вручати повістки під час мобілізації.