RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Школи не хочуть гарантувати життя дитини на війні: наскільки це законно

Відмова навчальних закладів гарантувати життя та здоров'я дитини в умовах воєнного часу є незаконною. Якщо діти перебувають у закладі освіти, то відповідає школа: адміністрація та вчителі.

Про це у коментарі "Апострофу" розповіли юристи та освітній омбудсмен.

Так вони прокоментували появу у мережі фотографії заяви, яку у школах дають на підпис батькам, де ті мають погодитись з тим, що школа не може гарантувати безпечних умов навчання.

"Це неправомірно. Закони у нас не змінилися. За життя та здоров'я дітей, коли вони перебувають у закладі освіти, відповідає школа: адміністрація та вчителі. І перекласти цей обов'язок неможливо", - зазначив юрист Роман Бондаренко.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов також вважає неетичним прохання навчальних закладів подібної згоди.

"Просити батьків, щоб вони фактично відмовилися від того, що школа є безпечним місцем – на мою думку, не дуже етично", - зауважив він.

Відповідно до закону "Про повну загальну середню освіту", керівництво школи зобов'язане створити в установі загальної середньої освіти безпечне середовище. Інакше - згідно із 137 статтею КК України "Неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей" - чекатиме відповідальність від штрафу до п'яти років арешту.

За словами Сергія Горбачова, у такому випадку неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей доведеться ще довести.

"Школа відповідає за те, що входить до її компетенції і знаходиться в рамках її можливостей та повноважень. Школа має зробити все від неї залежне, щоб створити безпечні умови: облаштувати укриття, організувати входи та виходи, провести тренування та навчання дітей, вчителів тощо. Але якщо в навчальному закладі стався будь-який нещасний випадок чи інший інцидент, то, згідно з чинним законодавством, має бути проведене розслідування", - наголосив він.

Розслідування має встановити, чи зробила школа все від неї залежне з метою забезпечення умов для всіх учасників освітнього процесу, розповів освітній омбудсмен.

"Якщо школа зробила все можливе, але сталося щось таке, на що вплинути неможливо (обставини непереборної сили), то про відповідальність школи не йдеться. Але, наприклад, якщо було оголошено тривогу, а школа належним чином дітей не евакуювала, не розмістила в обладнаних укриттях і через це сталися певні трагічні події: травмування учнів, то це справді відповідальність навчального закладу", - додав Горбачов.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Навчання під бомбами: хто відповість за безпеку дітей у школах