RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Автокефалія, автономія чи екзархат: чому УПЦ грає у хованки з незалежністю

Українська Православна Церква наприкінці травня анонсувала зміни до власного статуту, які мали б засвідчити її самостійність та незалежність від Москви, але минуло вже чотири місяці, а текст нового документа УПЦ так і не показала.

У статуті значиться, що УПЦ – самоврядна частина РПЦ та у своєму управлінні керується постановами Архієрейського Собору РПЦ. Але наразі на сайті релігійної організації вже немає ані старого, ані нового документа, який би підтверджував, що Онуфрій розірвав усі зв'язки з Кирилом.

За словами експертів, гра у "хованки" – вимушена стратегія УПЦ, оскільки предстоятель церкви митрополит Онуфрій опинився у дуже складному становищі.

"УПЦ немає в диптиху, вони не є окремою церквою. Незалежна церква – такого статусу немає. Або автокефалія, або автономія, або екзархат. А УПЦ ні перше, ні друге, ні третє", - розповів релігієзнавець Ігор Козловський.

Читайте також: "От врізали московитам": соцмережі вибухнули реакцією на рішення УПЦ відокремитися від РПЦ

За його словами, автономію Москва УПЦ не дасть, а автокефалію українській церкві Вселенський патріарх уже дав. Відповідно, щоб не об'єднуватися з ПЦУ та водночас не випадати з канонічного статусу, для УПЦ важливо зберігати хоч якийсь зв'язок із Москвою.

Московська патріархія вирішила на своєму Синоді, що вони чекають на офіційне подання нового статуту УПЦ з правками, щоб дати на нього свою реакцію. А митрополит Онуфрій чекає, що всі його вірні звикнуть до такого незрозумілого самостійного статусу. "І чим пізніше розгорнеться війна з Москвою (адже вона статут не визнає), тим вигідніше Онуфрію", - припускає релігієзнавець Юрій Чорноморець.

Спочатку звикнуть парафіяни, а потім очільник церкви отримає свободу дій: або повернутися до Москви, якщо раптом війна піде в інший бік, або навпаки заявить Вселенському патріарху, що потрібно збирати 15 предстоятелів і вирішувати яким може бути статус його церкви, які можуть бути взаємини із ПЦУ. "Сам він не хоче цього вирішувати", - додає Чорноморець.

Докладніше читайте у матеріалі "Апострофа" "Геть від Москви: чому незалежність УПЦ померла у зародку"