RU  UA

Виплата відрядженням українським військовим: що робити у разі відмови

Українські військові, яких направили з місця проходження військової служби у відрядження до іншої військової частини для виконання бойових завдань, за наявності підстав мають право на виплату добових у розмірі, визначеному законодавством нашої країни на час відрядження, за кожну добу перебування там.

Про це повідомляє волонтерський рух Адвокати ЗСУ.

У разі не нарахування та не виплати добових витрат за період відрядження після повернення з неї або при звільненні з військової служби, військовий може звернутися із заявою безпосередньо до військової частини про здійснення нарахування та виплати цих витрат.

А у разі відмови у виплаті добових потрібно написати позовну заяву до суду у порядку адміністративного судочинства.

Найчастішою причиною відмови у виплаті добових є посилання на Наказ Міноборони України під номером 105. Як причина зазначається, що під час відрядження військовий перебував на харчуванні військової частини.

Крім того, у листі про відмову у виплаті вказують, що таке відшкодування здійснюється лише за наявності:

  1. документів, що підтверджують факт та період відрядження;
  2. оригіналів документів, що підтверджують вартість понесених видатків.

Правове обґрунтування права на виплату добових

Частиною 6 ст. 14 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» встановлено, що при виконанні службових обов'язків, пов'язаних з відрядженням в інші населені пункти, військовослужбовцям відшкодовуються витрати на відрядження в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 13 Постанови КМУ від 02.02.2011р. №98 визначено, що особливості направлення у відрядження військовослужбовців визначаються за погодженням із Міністерством фінансів, Міністерством оборони тощо.

Наказом Міноборони від 20.02.2017 №105 затверджено Інструкцію про відрядження українських військових яка визначає особливості спрямування військовослужбовців ЗСУ у відрядження в межах України та механізм відшкодування витрат на відрядження.

Тобто така підстава відмови у здійсненні нарахування та виплати добових, як відсутність оригіналів документів, що підтверджують вартість понесених витрат, – безпідставна.

Добові витрати однакові у всіх населених пунктах.

За кожен день (включаючи день вибуття та день прибуття) перебування військового ЗСУ (крім військовослужбовців строкової служби) у відрядженні в межах нашої країни, враховуючи вихідні, святкові та неробочі дні та час перебування у дорозі (разом із вимушеними зупинками), виплачуються добові в межах сум, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02 лютого 2011 року № 98.

Згідно з додатком 1 постанови КМУ від 02.02.2011р. №98 суму добових витрат на відрядження в межах України затверджено в редакції постанови КМУ від 23.12.2021 р. №1355 у розмірі 300 грн.

В Інструкції також є детальний опис того, який день вважається днем виїзду у відрядження, який день вважається днем прибуття з відрядження та який час зараховується у строк відрядження.

Обставини щодо вибуття військовослужбовця у відрядження та прибуття підтверджуються відповідними наказами, виданими як за місцем служби, так і за місцем відрядження, зокрема:

  • наказ командира про вибуття з військової частини за місцем проходження служби відрядження (витяг з наказу за стройовою частиною);
  • наказ командира про прибуття у військову частину за місцем відрядження (витяг з наказу з стройової частини);
  • наказ командира про вибуття з військової частини за місцем відрядження (витяг з наказу з стройової частини);
  • наказ про прибуття військовослужбовця з відрядження до військової частини за місцем проходження служби (витяг з наказу за стройовою частиною).

Важливо знати, що сума добових визначається з урахуванням наказу на відрядження і відповідних первинних документів. За відсутності наказу про відрядження добові витрати не сплачуються.

Факт прибуття військовослужбовця до пункту відрядження та вибуття з нього, і період перебування у відрядженні підтверджується також посвідченням про відрядження з відповідними відмітками на звороті.

Читайте також: Виплати мобілізованим в Україні: у кого збереглося право на середню зарплату

Посвідчення має бути зареєстроване, мати номер, на позначках про прибуття та вибуття мають бути проставлені дати, печатки та підписи відповідальних осіб. Без належних позначок виплата добових не провадиться.

Крім того, згідно з п.19 Інструкції забороняється здійснювати виплату добових за посвідченнями на відрядження, виданими з порушенням порядку їх оформлення.

Водночас є й обмеження при виплаті добових. Так, приписами п.22 Інструкції зокрема передбачено, що виплата добових витрат провадиться військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), які направляються у відрядження у складі підрозділів або військових частин у тому числі для участі військовослужбовців в антитерористичних операціях, у заходах нацбезпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії.

Нагадаємо, раніше ми публікували покрокову інструкцію, як сім'ї загиблого військового отримати 15 млн грн грошової допомоги.