RU  UA

Можливі залишкові прояви: як борються з дідівщиною у лавах ЗСУ

Реформування Збройних сил України викоренило дідівщину та рукоприкладство, які були популярними у радянській армії.

Про це в ефірі програми "Фронт Бадрака" на Апострофі TV розповів головний майстер-сержант, головний сержант Збройних сил України Олександр Косинський.

За його словами, те, що раніше називалося дідівщиною, внаслідок успішної реформи було повністю викоренено з наших колективів. Косинський припустив, що у лавах ЗСУ можливі якісь "залишкові прояви" старої негативної культури у вигляді деяких традицій, і навів кілька прикладів.

"Іноді строковика-дембеля з розшитим камуфляжем, табуреткою виштовхують за ворота КПП. Це, скажімо так, уривки культури, носіями якої є військовослужбовці, які служили в СРСР або в 1990-х. Вони теж загасають потихеньку. Але рукоприкладство вже відсутнє. Я не служив у СРСР, я служив у 90-х. У 1998 році я потрапив на строкову службу, так у нас ці рудименти Союзу ще залишалися. Ви кажете, що тоді сержанти теж були тямущими. Я також став сержантом, не проходячи жодних курсів. Я був строковиком, і в цих жорстких умовах дідівщини я виявив свої певні якості та характеристики. Командир мене помітив, відповідно запропонував, мене поставили на посаду. Я – сержант, відібраний природним шляхом", - продовжив головний майстер-сержант в ефірі авторської програми.

Читайте також: Важливий компонент армії: як реформувався інститут сержантів ЗСУ

За словами Косинського, кілька десятиліть тому в сержанти обирали жорстких людей, які мали вміння командувати іншими. Більше того, командирам було байдуже, які методи можуть застосовуватися щодо військовослужбовців. У цьому контексті Косинський провів паралелі між радянською армією та ЗСУ, які успішно пройшли реформування.

Перед українським військом, як зазначає головний майстер-сержант, стоїть завдання, щоб із тисячі людей зробити тисячу лідерів, допомагаючи їм виявляти свої лідерські якості. Косинський вважає, що професійна армія налічує багато тямущих сержантів і навчених лідерів, а строкова служба є лише винятковими особами.

"Радянська армія в той період була ефективна своєю масовістю. Зараз ця система не працювала б. Зброя та техніка, яку ми зараз використовуємо, набагато складніша, ніж було раніше. Ось автомат Калашнікова – його робили спеціально для строковика Радянського Союзу. З ним нічого поганого не можна було зробити, як би ти не намагався. А зараз техніка дуже примхлива. Отримуючи NLAW, або отримуючи якийсь Carl Gustaf, потрібно в ньому дуже добре розбиратися. Тому і сержанти мають стати не просто сержантами рівня відділення" , - заявив Косинський у ефірі програми на Апостроф TV.

Сержанти, як вважає офіцер, протягом усієї служби навчаються та розвиваються, отримуючи нові знання, у тому числі у сфері поводження із сучасним озброєнням. Ці вміння, за словами Косинського, шар за шаром накладаються один на одного, формуючи військовослужбовця як професіонала на всіх рівнях.

Читайте також повну версію матеріалу "Апострофа": Те, що називалося дідівщиною, повністю зникло з нашої армії - головний сержант ЗСУ