RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Амбасадор UNITED24 Андрій Шевченко досі є співзасновником компанії з бізнес-імперії Абрамовіча - Bloomberg

Андрій Шевченко - резидент Великобританії, і в цьому статусі він й досі входить до засновників фірми, яка має тісний зв’язок із бізнес-імперією російського олігарха Романа Абрамовіча.

Компанія MC Peat & Co, зокрема, отримувала від Абрамовіча величезні кредити, а також допомагала йому укладати угоди у Великій Британії. Про це йдеться в розслідуванні Bloomberg.

«Британська бізнес-імперія Романа Абрамовича сягала далеко за межі футбольного клубу «Челсі». Серед тих, хто допоміг побудувати її, була нещодавно створена фірма, але із уславленим ім'ям.

В останні десятиліття MC Peat & Co. виступала у ролі посередника в кількох угодах, у ході яких гроші Абрамовича вливались у невеликі британські фірми, та працювала брокером як мінімум у трьох компаніях, які підтримував російський мільярдер», - пише видання.

Фірма MC Peat&Co. була створена у 2011 році. Серед її засновників, окрім Андрія Шевченка, був та залишається Чарлі Піт - син колишнього особистого секретаря принца Чарльза Майкла Піта. Піт-старший у період заснування MC Peat&Co увійшов до ради директорів Evraz Plc, сталеливарного гіганта Абрамовича.

Саме Peat & Co., вказує Bloomberg, організувала інвестиції Абрамовича в оксфордський стартап з виробництва екологічно чистої енергії, у бізнес гербіцидних засобів від бур'янів та в компанію, що переводила дизельні автомобілі на природний газ.

Колишній український футболіст Андрій Шевченко та один із ділових партнерів Абрамовіча Євген Швідлер стали директорами Peat & Co. з перших днів існування.

«Згідно з документами компанії, Швідлер обіймав цю посаду близько року, а Шевченко досі залишається на своїй посаді», - уточнює Bloomberg та додає, що кредити на організацію Peat & Co., надавала російська гірничодобувна компанія Highland Gold Mining Ltd, яка фінансувалась Абрамовичем.

«У жовтні 2012 року компанія Highland Gold призначила Peat & Co. своїм брокером. У тому ж році компанія AFC Energy, розробник лужних паливних елементів, також призначила Peat & Co. брокером. Фірма допомогла їй залучити майже 10 мільйонів фунтів стерлінгів (13 мільйонів доларів) від інвестиційної компанії, що належить Абрамовичу, за словами представника AFC та згідно з документами регулюючих органів», - пише видання.

З посиланням на слова співрозмовника з самої Peat & Co, Bloomberg вказує, що Піт-молодший часто грав з Андрієм Шевченком у гольф та спілкувався з Майклом Метліном, американським бізнесменом, який допомагав Абрамовичу інвестувати у хедж-фонди.

Ще одна спільна для Абрамовича та Шевченко компанія - The Regeneration Group.

«Через чотири роки після заснування Peat & Co. (…) створили фірму з інвестицій у нерухомість під назвою The Regeneration Group. Майкл Піт був головою підприємства, а Чарлі очолював відділ ринків капіталу. Зв'язки Абрамовича знову спливли на поверхню. Шевченко став акціонером, а Метлін, керуючий інвестиційно-консалтинговою компанією Concord Management LLC, став виконавчим директором. Ще один керівник, який раніше працював у сімейному офісі Абрамовича, одержав роботу консультантом у фірмі», - стверджує Bloomberg.

Згідно з даними із відкритих реєстрів, Андрій Шевченко й досі залишається засновником компанії з бізнес-орбіти Абрамовіча. До Peat & Co він входить, зокрема, у статусі резидента Великої Британії.

Додамо, що статус британського резидента зобов’язує Шевченка щонайменше 183 дні податкового року залишатися в Лондоні. В інакшому випадку він його втратить, разом з усіма передбаченими податковими пільгами та зниженими ставками страхування.