RU  UA  EN

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.18
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 червня

20 червня

Всі новини

Не мовчати, але думати: боєць ЗСУ пояснив, яке відео з фронту можна викладати в мережу

На війні буває все: і "дружній вогонь", і спричинені помилками втрати, і затримки матеріального забезпечення. Однак ці ситуації повинні вирішуватися всередині війська, а не виноситися в публічну площину.

Про відео з фронта "Апострофу" розповів командир відділення 68 окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша, екоактивіст, поет та музикант Павло Вишебаба.

Якщо ви хочете знімати відео з фронту повномасштабної війни, то перед цим варто подумати, які це матиме наслідки для перебігу бойових дій.

Читайте також: Ворог змушений відступити: з'явилися важливі новини про бої за Бахмут

"Насправді самоцензура дуже потужна, і я, як публічний військовий, як і багато хто, маю фільтр: чи може це нам допомогти чи нашкодити? Цензура має бути, і публікувати треба не все. Про friendly fire говорити можна і слід пояснювати це суспільству. Але такі речі, коли вам на позиції не встигли завезти їжу, а ви знімаєте відео – нас все кинули, зрада – таке точно не потрібно. Це може використати ворог і знищити моральний дух інших військових”, - пояснив Вишебаба.

Варто розуміти, що воєнні дії - це надзвичайно складний процес, у якому можуть допускатися помилки. Проте не все своє незадоволення слід записувати на відео й публікувати в інтернеті. Натомість перед кожною публікацією треба поставити собі запитання, чи наближає цей контент перемогу, чи ні.

"Про це треба подумати державі, відкрити гарячу лінію, щоб не доводити людей до цих публічних звернень. Я б так ніколи не вчинив. Звичайно, є складні моменти, але ти можеш звернутися до відділу військово-цивільного співробітництва, можеш піти далі за рангом у структурі ЗСУ, але не виносити сміття з хати. Вважаю, що такого робити не треба. Як би не було складно, але не потрібно виносити це у публічну площину, бо це може бути на руку нашому ворогові", - наголосив командир.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Вперше за 300 років українці відчули себе нацією переможців - Павло Вишебаба