RU  UA

Ворог зайшов у Соледар? Експерт дав оцінку поточної ситуації у місті

У місті Соледарі російські окупанти намагаються пройти до західних і північно-західних околиць міста, щоб встановити повний контроль.

Так оцінив ситуацію в ефірі Апостроф TV військовий експерт Сергій Грабський.

Читайте також: Горіти вам у пеклі! Боєць ЗСУ показав нові кадри знищення окупантів у Соледарі

За його словами, зараз не можна сказати, що ворог цілком контролює місцевість.

"На сьогоднішній день те, що можна зараз вже озвучувати, треба розуміти, що, так, противник зайшов і дуже глибоко зайшов до міста. Вони намагаються просочитися вже до західних і північно-західних околиць міста для того, щоб взяти під повний контроль. Але говорити про те, що вони повністю контролюють ту локацію, яка колись називалась Соледаром, дуже важко", - наголосив він.

Українські військові організовано відступають. Судячи зі знімків, які демонструють, зокрема, російські ЗМІ, видно невелику кількість захоплених полонених.

"Що свідчить про те, що задекларованого ними оточення і взяття всього угрупування українських військ в Соледарі не відбувалося і не відбувається. І вже навряд чи відбудеться. Тиснучи на українські позиції, противник втягнувся в жорстокі вуличні бої, що призвело до шалених втрат", - зазначив він.

За його словами, спочатку на Соледар наступали виключно найманці ПВК "Вагнер". Оскільки потенціалу виявилося недостатньо, противник був вимушений кидати в бій разом з "вагнерівцями" підрозділи так званої "народної міліції ЛНР, ДНР" і навіть Повітряно-десантні війська.

"Таким чином, Соледар перетворився в таку своєрідну пастку, де, виконуючи політичне замовлення, противник хоче доповісти і підтвердити те, що вони взяли цей населений пункт. Точніше, те, що від нього залишилося", - стверджує експерт.

Тому бої, які зосередилися на околицях міста, тривають. Також ворог намагається тиснути на українські позиції в районі населеного пункту Красна Гора. Продовжує певної інтенсивності атаки на Бахмут для того, щоб захопити його. Проте там інтенсивність боїв абсолютно непорівнянна з тим, що відбувається в Соледарі.

Противник зазнав таких втрат, які надовго можуть вивести його з можливості проведення наступальних операцій.

"За різними оцінками, можна сказати, що там (у Соледарі - ред.) від 15 до 20 тисяч. Якщо брати по втратах, то це до батальйону в день, можливо менше – до 300 чоловік, і це ми бачимо по звітах нашого Генерального штабу – більшість втрат це Соледар, Бахмут. Можна прикинути, що тільки по втратах за 10 днів противник має до 3000 чоловік", - додав Сергій Грабський.

Нагадаємо, за словами речника Східного угруповання військ Сергія Череватого, Росія запустила дезінформаційну кампанію про нібито захоплення Соледара російськими окупантами.