RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Свято Іверської ікони Божої Матері: традиції дня 25 лютого

25 лютого православні християни вшановують День Іверської ікони Божої Матері. Вона вважається однією з найбільших збережених реліквій у християнстві.

"Апостроф" публікує все, що відомо про свято та головні традиції для цього дня.

Читайте також: Чи буде в Україні реформа церковного календаря: озвучено відповідь

Вважається, що ікону отримали на святій горі Афон. Там вона надалі знаходиться, в Іверському монастирі. Її ще називають Привратницею, Вратарницею. На іконі - Богоматір з немовлям.

Іверська ікона Божої Матері охороняє від ворогів, захищає храми від пограбувань та руйнувань. Її потрібно повісити у передпокої, адже оберігає житло від усього поганого, темних сил та злих людей. Вона захищає від кривдників.

Також моляться про зцілення здоров'я, звільнення від душевних недуг та у різних важких життєвих обставинах.

Традиції в цей день

У цей день у православних храмах лунають молитви та проводяться молебні, присвячені образу Божої Матері. Згадують про її чудеса зцілення. Бажано відвідати церкву чи почитати молитву вдома, попросивши у Бога сил, милосердя та здоров'я.

Також перед Іверською іконою Божої Матері було прийнято молитися про відпущення гріхів та правильний вибір життєвого шляху.

Також вважається, що в ніч на 25 лютого сняться віщі сни. Символи тлумачать так: рукавички - до непроханих гостей, горіхи та насіння – до неприємностей, квас – до обману, мавпи – до непродуманих кроків.

Також існує кілька погодних прикмет. Якщо стоїть туман чи сипле сніг – варто чекати на дощове літо. Холодний день говорить про ранню та теплу весну. А зоряне небо – до плідного врожаю.

Раніше "Апостроф" публікував Церковний календар на лютий 2023, де вказані найважливіші свята та дата початку пасхального посту.