RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Справа ексзаступника міністра оборони Шаповалова: захист має документи, які спростовують підозру

Частина контрактів на постачання амуніції для ЗСУ, за які судять ексзаступника міністра оборони Вячеслава Шаповалова, були закриті ще до моменту вручення підозри.

Про це заявив в інтерв’ю "Фактам" адвокат Шаповалова, старший партнер адвокатського об’єднання Lawyers Alliance Сергій Мітюрін.

За версією слідства, яке веде Державне бюро розслідувань, Шаповалов "перешкоджав ЗСУ" через те, що Департамент держзакупівель МО підписав 11 контрактів на поставку шоломів, бронежилетів та взуття для армії, але частина цієї продукції виявилася неналежної якості. Нині експосадовець перебуває у СІЗО з умовою застави у близько 400 млн грн.

За словами Мітюріна, вже були дві апеляції щодо тримання його під вартою і щодо продовження терміну перебування у СІЗО. На останньому засіданні апеляційний суд відмовився прийняти поручительство 11 військових, офіцерів, співробітників Міноборони.

"За цей час сторона захисту зробила велику роботу із зібрання документів, які спростовують відомості, що фігурують у повідомленні про підозру", - повідомив адвокат.

Зокрема, вдалося з’ясувати, що цифри, які називає сторона обвинувачення, не відповідали дійсності і на момент вручення підозри 1 лютого, і станом на кінець 2022. Мова йде про 1,2 млрд грн, на які начебто було поставлено неякісних речей.

Мітюрін пояснив, що з 11 контрактів, які фігурують у підозрі, 4 були "закриті" ще до кінця минулого року, тобто задовго до того, коли ця підозра була вручена Шаповалову.

"По цих чотирьох контрактах вже у грудні 2022 була нульова дебіторська заборгованість, закрита претензійна робота, виплачені штрафні санкції і таке інше. Тобто всі господарські стосунки були завершені", - пояснив він.

Виконані контракти, що фігурують у справі, оцінюються у суму близько 400 млн грн, проте ці факти поки не мали впливу на позицію суду.

"Безпідставно не знижується розмір застави — 400 млн гривень. Вона неадекватна. Її можна було б переглянути у бік зниження хоча б на тій підставі, що ми надали докази виконання 4-х з 11-ти контрактів. Однак заставу не зменшили на жодну копійку", - резюмував Мітюрін.

Раніше в інтерв’ю Вячеслав Шаповалов розповів, що на початку повномасштабної війни західні постачальники чекали на швидку поразку України, а тому відмовлялися продавати товари без повної передоплати.