RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

28 травня

Всі новини

День святого Миколая весняного: традиції свята, молитви і народні прикмети

22 травня православні християни відзначають дату перенесення мощей святителя та чудотворця Миколая. Цього дня в XI столітті мощі святого Миколая перевезли з Мир Лікійських (сучасна Туреччина) в Італійське місто Барі.

Про традиції свята, молитви святому і народні прикмети розкаже "Апостроф".

Читайте також: Православні вшановують пам’ять Іоана Богослова: що це за свято і що не можна робити в цей день

У народі свято називають також Миколая Весняного. Ця назва пов'язана з тим, що свят, присвячених святому, у році два – взимку та навесні.

Традиції та прикмети свята

Святий Миколай, за народними повір’ями, витягає селянського воза з болота, зберігає посіви від граду, рятує подорожнього від смерті, є покровителем скотарів, свійської худоби і диких звірів.

Найурочистіше свято Миколи весняного відзначали гуцули, влаштовуючи "полонинський хід" – вигонили тварин на полонини. Там старший чабан розпалював "живий огонь", який мав горіти до кінця сезону, себто до глибокої осені, коли полонинський хід повертався на зимове стійбище.

На Миколая суворо заборонялося працювати, щоб не було посухи. Є чимало примовок і прислів’їв про цей день: "До Миколи не буде літа ніколи", "Держи сіно до Миколи – не побоїшся зими ніколи", "Як не вбачиш до Миколи колосу, то буде плачу й голосу".

За звичаєм, в день свята до зорі вмиваються росою і ходять босоніж, щоб хвороби відступили. Дівчата вмиваються краплями роси, щоб надовго зберегти вроду й молодість, а хлопці завдяки такому обряду набираються сил та наснаги.

Дощ в цей день віщує хороший урожай.

Жаби голосно квакають - буде хороший урожай вівса.

Зацвів бузок - через 2 тижні з'являться гриби.

Грім вночі - до гарної погоди вдень.

Що не можна робити на Миколая Весняного

Цього дня заборонено шити, в'язати, вишивати та брати до рук ножиці. Не можна стригтися. Не можна відмовляти нікому, хто просить допомоги. За відмову нужденним сім'я протягом семи років терпітиме злидні і лиха. До Дня Миколая Весняного не можна тримати борг, інакше весь рік не буде фінансового успіху. Не можна лаятися, сваритися, поганословити і бажати іншим зла.

Молитви до святого Миколая

Великий Угоднику і Святителю Божий Миколаю, Пастирю й Учителю всіх, хто з щирим молінням вдається до Твоєї допомоги.

Ти помагав тим, які до Тебе вдавалися, поможи і мені в усіх труднощах і потребах життя мого.

Коли прийде хвиля, де сила моя заслаба, труднощі, що стають на дорозі життя мого, завеликі для мене, Ти, Угоднику Божий, подай мені помічну Твою руку і стань мені на охорону, як ставав завжди тим, що в труднощах і небезпеках пам’ятали про Тебе.

Поблагослови мене Святительською Твоєю рукою, настав на стежку добру, запали в мені віру непохитну і моли Христа Бога, спастися душі моєї. Амінь

+++

Всеблагий отче Миколаю, великий і предивний чудотворче!

Ти своїми молитвами лікував усяку недугу і болість, ти своїм заступництвом визволяв від певної смерти, ти своєю опікою відганяв біду.

Щиро благаю тебе, скорого потішителя тих, що є в горі і нуждах теперішнього життя: Поспіши й до мене із своєю поміччю, захисти мене й усіх людей від вогню й води, від голоду й пошести, від тяжкої хвороби і несподіваної смерти.

Хорони мене через ціле моє життя, а особливо в страшну хвилину переходу з дочасного життя до вічности.

Захисти мене тоді щитом твоєї молитви перед справедливим гнівом Христа Бога і допоможи мені, щоб я сподобився (сподобилася) навіки в небі, разом з тобою, прославляти й величати Боже милосердя. Амінь

+++

О всеблагий отче наш Миколаю, пастирю й учителю всіх, хто з вірою звертається під захист твій і теплою молитвою благає тебе: поспіши й захисти отару Христову від вовків, що гублять її. Україну нашу і всяку країну християнську, і весь світ захисти і збережи святими твоїми молитвами від землетрусу наступу чужинців і народних заколотів, міжусобиці; від голоду, пошести, потопу, вогню, меча і наглої смерти всяку людину охорони.

І як помилував ти трьох мужів, що у в’язниці сиділи, та спас їх від гніву царського й кари смертної, так помилуй і нас, що розумом, словом і ділом у темряві гріхів перебуваємо.

Спаси нас від гніву Божого й вічної кари: щоб твоїм заступництвом і поміччю та Своєю благодаттю й милосердям подав нам Христос Бог тихо і без гріха прожити на цім світі, і не засудив нас стояти ліворуч, а сподобив стати праворуч з усіма святими. Амінь.

Раніше ми розповідали про церковні свята у травні.

Вас може зацікавити:

День Георгія Переможця відзначають 6 травня: що це за свято і як молитися за перемогу України

ПЦУ незабаром розпочне календарну реформу: Епіфаній назвав термін

Календар іменин у травні 2023 року: хто святкує День ангела і як назвати дитину.