RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

На Антикорупційну раду при Міноборони чиниться тиск із залученням Шарія і Рабіновича

Громадська антикорупційна рада при Міноборони заявляє, що учасники торгів на закупівлі харчування розпочали медійний тиск на її представників, звинувачуючи їх у підігруванні певним компаніям.

Про це повідомляє espreso.tv.

За словами представників ради, зміни, яких вони прагнули досягти при закупівлях харчування на друге півріччя 2023, не виправили системи, але певні покращення сталися.

- В рамках тісної комунікації стейкхолдерів за лідерства Мінекономіки торги були виведені на Прозорро, стали відкритими, із використанням аукціонів;
- Міноборони впровадило граничні ціни на окремі харчові продукти;
- Ціна закупівлі за лотами, де визначено переможця, знижена на понад 3 млрд.

Водночас зберігся розподіл замовлень на величезні лоти, з територіальною прив'язкою до областей і невизначеною логістичною складовою, що звузило можливості для участі в аукціоні нових учасників. Фактично пул постачальників армії не змінився, як і методи їх конкуренції між собою.

"Низкою компаній вчинено спроби судового оскарження торгів. Один позов вже виграло Міноборони, частина залишені судами без розгляду. Після цього учасники торгів почали медійний тиск на представників антикорупційної ради, звинувачуючи їх у підігруванні певним компаніям", - зауважили в антикорупційній раді.

Члени Громадської антикорупційної ради при МО заявили наступне:

- "Рада виступає за дотримання процедур прозорості та конкурентності в ході торгів, які проводить Міністерство оборони;
- Публічній тиск на нас ні до чого не призведе, ми так само відповідально та сумлінно будемо протидіяти корупції у системі МО. Оскільки корупція під час війни означає смерті наших військовослужбовців через нестачу боєприпасів, мін, техніки, медичного обладнання
- Включення до медійної кампанії таких осіб, як Шарій та Рабінович лише демонструє те, звідки йде найбільше зацікавлення в руйнуванні обороноздатності України".

В організації зауважують, що для перевірки первинних бенефіціаріїв компаній, які перемогли торгах, будуть використовували сервіси YouControl, які вже надали свою підтримку.

"Рада продовжить дослідження зв’язків і взаємного впливу серед компаній-учасників торгів, їх посадових осіб, чиновників. В разі необхідності маємо підтримку щодо наших звернень до відповідних слідчих та антикорупційних органів для подальших перевірок", - резюмують вони.