RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

14 травня

13 травня

Всі новини

Відеозйомка під час вручення повістки: як пояснити працівникам ТЦК законність своїх дій

В Україні продовжено мобілізацію, а працівники ТЦК та СП часто забороняють громадянам фіксувати процес вручення повістки на відео, посилаючись на воєнний стан та заборону на зйомку військовослужбовців.

Про те, чи законні такі дії представників ТЦК на своєму YouTube-каналі, розповів адвокат Роман Сімутін.

Читайте також: Чи можна вручати повістки біля церков: юрист розставив усі крапки над "і"

За словами адвоката під час воєнного стану, заборонено знімати військовослужбовців, їхнє місце розташування, техніку та їхнє переміщення, роботу ППО. Але робота представників ТЦК, особливо у громадських місцях, до цього списку не входить. Адвокат радить при врученні повісток діставати телефон і розпочинати зйомку, щоб мати докази у разі вчинення порушень працівниками ТЦК. Сімутін попереджає, що здебільшого військові заборонятимуть це робити.

"Доставляйте телефон і включайте відеозапис. Відразу чекайте заперечень, що їх не можна знімати, вони військові і т.д. Але, кумедність ситуації в тому, що це вони не мають права здійснювати відеозйомку, тому що діють способом, не передбаченим законом, і, формально, дозвіл знімати, мають запитувати у вас", - сказав Сімутін.

Він нагадав, що згідно зі ст. 307 ЦК України фізична особа може бути знята на фото, кіно та відеоплівку лише за наявності її згоди. Але така згода вважається наданою, якщо зйомка відбувається у публічних місцях, на вулицях, зборах, конференціях та мітингах. Сімутін зазначив, що все частіше співробітники поліції, які супроводжують представників ТЦК, включають бодікамери, щоб підтвердити факт вручення повістки громадянинові в суді. Але дуже часто до суду доходять обрізані уривки, що фіксують не весь процес, який нерідко супроводжується силовими методами впливу, а лише факт вручення. За словами правозахисника, використання таких бодікамер нічим не регламентовано, тобто, є незаконним.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким планується розширити можливості для мобілізації громадян у військові підрозділи, а також для виконання робіт, які мають оборонний характер.

Вас також може зацікавити:

Загальна мобілізація: кого призвуть до армії цієї осені

Чи можуть українцям за кордоном видавати повістки в посольствах: відповідь МЗС

Нові правила бронювання та мобілізації: що змінилося для призовників з 1 серпня