RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

"Турція" і "Германія": як назвати країни правильно українською, щоб не потрапити в халепу

В Україні нерідко використовують спотворені варіанти слів через вікові насадження російської мови українцям. Зокрема, це стосується і власних назв – "Турції" та "Германії".

Як правильно називати ці країни українською розповідає "Апостроф".

Так, турецькою мовою назва країни звучить, як Türkiye і її міжнародна назва така ж, хоча ще донедавна вона звучала як Turkey. Часто в Україні можна почути речення на кшталт: "Вони поїхали в Турцію". Так казати категорично не можна, адже це і є той самий зросійщений спотворений варіант назви цієї країни. Український відповідник - Туреччина.

Читайте також: "Захоплюючий" і "вражаючий": як правильно сказати ці слова українською

Наприклад:

  • "Туреччина славиться своєю багатогранною кухнею, де поєднуються смаки східних та західних традицій";
  • "Багато туристів обирають Туреччину через її пляжі та тепле середземноморське сонце";
  • "Стамбул, який колись називався Константинополем, є найбільшим містом Туреччини та має довгу історію, пов'язану з імперіями та культурами".

Схожа історія і з "Германією" в українській мові. Офіційна назва країни німецькою мовою – Deutschland, проте в інших країнах використовують слово Germany. Українською мовою назва цієї країни – Німеччина.

Наприклад:

  • "Багато студентів з різних куточків світу обирають Німеччину для навчання завдяки її видатним університетам та високому стандарту освіти";
  • "Берлін, столиця Німеччини, має багатий культурний спадок, з історичними пам'ятками, музеями та жвавою мистецькою сценою";
  • "Промисловість Німеччини відома своєю якістю та точністю, а автомобільні бренди, такі як BMW, Mercedes-Benz та Volkswagen, є символами німецької інженерної майстерності".

Раніше ми писали як правильно сказати українською "З тих пір" і "до тих пір".

  • Вас може зацікавити:

"Заживляючий" і "обезболюючий": як правильно сказати українською

"Відкривати", "відчиняти" чи "розплющувати": як краще сказати українською

"Відмінити" чи "скасувати"? Як правильно в українській мові вживати ці слова

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!