RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Михайлове чудо: коли одне з найбільших церковних свят за новим календарем

У середу, 6 вересня, віряни вшановуючи пам'ять архангела Михаїла. В народі це свято відоме як Михайлове чудо. Раніше це свято відзначалося 19 вересня, проте наразі, відповідно до нового церковного календаря, 6 вересня.

Про історію та прикмети свята розповідає "Апостроф".

Читайте також: Нікого не можна пригощати: яке свято 5 вересня, головні заборони і прикмети на цей день

У IV столітті християнський священник на ім'я Архіп збудував храм у Хонех (також відомий як Колосси). Його рішення було натхнене чудовим зціленням його дочки від німоти, яке сталося біля джерела поблизу. Згодом як християни, так і язичники почали відвідувати цей храм, а також використовувати цілюще джерело. Завдяки зціленню від хвороб, багато хто з невіруючих прийняв християнство.

Однак ідолопоклонники не дивилися на це прихильно і вирішили зруйнувати храм. Вони об'єднали дві річки та направили потік води до храму.

Архіп, віруючий християнин, почав молитися за спасіння священного місця. Його молитви були почуті, і Архистратиг Михаїл з'явився поряд із храмом. За допомогою свого жезла він розсунув гору, створивши в ній ущелину, і вода пішла в землю. Ідолопоклонники були вражені жахом і розбіглися, і таким чином це диво врятувало храм. На честь цієї події було започатковано свято Михайлова дива.

У православній церкві архангела Михаїла називають архістратигом, вважаючи його главою воїнства ангелів, які охороняють Божий закон. Архангела Михаїла також вважають захисником душ померлих. Він, згідно з церковними переказами, підніс на небеса душі Авраама та Діви Марії і стоїть на охороні воріт раю.

Пращури вважали, що в день Архістратига Михаїла можуть виконатися всі побажання, тому до святого зверталися з найважливішими проханнями. В народі архангела вважають захисником знедолених, нужденних, бідних та хворих. Архангел Михаїл також є покровителем столиці України - Києва.

За народною традицією, у це свято існує кілька суворих заборон: заборона працювати, брати в руки ріжучі предмети; не можна лаятися, скандалити, обманювати, лихословити.

На свято рекомендують помиритися з усіма, з ким були в сварці або на кого тримали образу.

У свято добре піти до храму. За народною традицією цього дня дівчата пекли пиріг і ховали в ньому каблучку: тому, кому трапиться шматчок із каблучкою - незабаром вийде заміж.

Раніше "Апостроф" розповідав, які свята відзначатимуть українці у вересні.

Вас також може зацікавити:

Церковний календар на вересень 2023 року за новим стилем: на які дати випадають три великі свята

Як змінився календар свят в Україні з початку війни: інфографіка

Хто буде відзначати Дні ангела у вересні: повний список імен