RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

У бюджеті немає грошей на навчання операторів БПЛА: експерти вказали на ризики

З весни 2023 року кількість українських компаній, які виробляють зброю, зросла вчетверо. Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишин заявив, що в України вже є аналог шахеда, а бюджет закупівель озброєння українського виробництва цього року близько $1 млрд, і наступного року має бути втричі більшим. Водночас навчання для операторів безпілотних апаратів ускладнене через відсутність фінансування з боку держави. А вітчизняні БПЛА, так само як і іноземні потребують фахового керування.

Проблему озвучили народний депутат, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін та керуючий партнер "Національної антикризової групи" Тарас Загородній.

"Питання підготовки операторів БПЛА зараз – одне з найбільш актуальних. Зрозуміло, що для цього нам потрібні якісні навчальні центри, і ця потреба щоденно зростає", – заявив народний депутат Ігор Копитін.

Він додав, що розглядається можливість залучення до процесу навчання операторів приватних установ.

"Міністерство оборони зараз не сплачує за навчання операторів БПЛА у приватних центрах підготовки, тому що у бюджеті немає такої статті витрат. Проблема насправді дуже гостра", – зазначив Тарас Загородній.

Держава в особі Міноборони має забезпечувати кваліфікаційними кадрами, у тому числі і підготовленими операторами БПЛА, Збройні Сили. Проте на практиці навчанням операторів займаються виробники цих самих БПЛА, виключно за свій кошт. Державні центри підготовки операторів БПЛА слабко забезпечені матеріально-технічною базою, а виробники вже мають свою власну потужну технічну базу і роблять все можливе, щоб не зупиняти процес навчання. Інструктори виробників можуть вважатися найбільш досвідченими пілотами. Але Міноборони не сплачує за їх послуги - навчання, адже згідно з внутрішніми директивами, військовослужбовців мають навчати лише в державних (військових) центрах підготовки.

Тим часом за проектом "Армія Дронів" від Мінцифри таких бюрократичних перепон не спостерігається - Мінцифри сплачує за навчання операторів БПЛА.

"Отже, потрібно шукати рішення цієї проблеми спільно з депутатами, виробниками та Міноборони. Або збільшувати кількість державних центрів з підготовки операторів БПЛА та збільшувати матеріально-технічну базу, або знайти спосіб як визнати сертифікати приватних шкіл. Або ще краще надати можливість військовим частинам самим обирати, де краще навчать їх військовослужбовців. Тоді з'явиться здорова конкуренція і можливість кожній школі боротися за "курсантів", – підкреслює Тарас Загородній.

Зазначимо, що видатки Міністерства оборони у новому році складатимуть 265,4 млрд грн - на закупівлю зброї, техніки, БПЛА та боєприпасів, а також відновлення пошкодженої під час бойових дій техніки, 36 млрд грн - на експлуатаційні витрати та відновлення інфраструктури ЗСУ.