"Схематозники" пручаються реформам Міноборони: в міністерстві розповіли про махінації

Міністерство оборони України заявило про намагання зриву закупівлі продуктів для військових Збройних сил України та каже, що ініціювало відкриття кримінального провадження. Зірвати закупівлі продуктів для ЗСУ планували через аукціони на платформі Prozorro. Корупційні фірми-постачальники застосовували махінації, щоб зірвати навіть перші тендери.

"Одна компанія-учасниця, яка змагалась за цей лот, з 2016 року взагалі не здійснювала будь-яку фінансово-господарську діяльність, її банківські рахунки були закриті, а документи на підтвердження кваліфікаційних критеріїв – відсутні. Крім цього, серед учасників лотів, в компанії були найвищі цінові пропозиції. Тому, Міністерство відхилило цінову пропозицію компанії на участі в торгах. У відповідь компанія подала до суду та заблокувала процес визначення переможців", - заявили в міністерстві.

Недобросовісні учасники таким чином реагують на заяви керівництва Міноборони та Державних операцій тилу щодо викорінення корупції в закупівлях військового відомства. Громадськість відреагувала на атаку, заявивши про довіру до нових очільників МО та їхнього курсу на протидію корупції. Про це розповів у блозі на УП експерт Українського Інституту Майбутнього Ігор Попов.

"Перші кроки і заяви нового керівництва Міноборони з цього приводу дають надію на позитивні зміни. Нещодавно міністр оборони Рустем Умєров сказав, що він ставиться до корупції, як до тероризму. З цим важко не погодитись. Але, і це головне, важливо щоб ці заяви було не декларативними тезами, а практичними діями, із зрозумілими результатами і невідворотними наслідками", – написав Ігор Попов.

Експерти висловлюють сподівання, що представники влади відреагують на саботаж з боку недоброчесних постачальників, що звикли до корупційних оборудок на кшталт "яйцягейту".