RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Головний військовий госпіталь Дніпра ледь не потрапив під контроль РФ: цьому завадив Коломойський

Військовий госпіталь Дніпра має понад ніж 100-річну історію і працює над евакуацією та лікуванням поранених українських військових. Проте він міг би бути під опосередкованим контролем Росії, якби цьому вчасно не завадили.

Про це йдеться в статті видання "Телеграф".

Зазначається, що у 2007-2008 приватне підприємство "Райвел" уклало договір з Міноборони України про інвестування та модернізацію шпиталю, - за умовами документу площа будівель та споруд мала зменшитися майже вдвічі (іншу половину шпиталю планувалося передати під комерційну забудову), а якщо б сума інвестицій була більше за $4 млн за курсом НБУ, Міноборони мало компенсувати витрати грошима та військовим майном. Цей розмір інвестицій був швидко перевищений, зокрема через постачання техніки за завищеними цінами, після чого службові особи Департаменту охорони здоров'я Міноборони передали "Райвелу" будівлі та споруди військових містечок у м. Дніпропетровськ, Харків та Кременчук на 41,4 млн грн.

В подальшому "Райвел" затвердив своє право власності на майно за допомогою судових рішень та відчужив основну масу набутого майна ТОВ "Український готельний менеджмент", а те, своєю чергою, передало частину майна в іпотеку ПАТ "ВТБ Банк", а іншу – казахському БТА банку. Засновником банку ВТБ Україна є російський ВТБ банк, понад 60% акцій якого контролює уряд РФ.

В разі переходу госпіталю у власність російського банку були б ймовірні катастрофічні наслідки для оборони України, через що тодішній голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський закликав депутатів Ради вжити невідкладних заходів щодо повернення військового шпиталю у державну власність.

За результатами співпраці органів влади почався багаторічний судовий процес, і в жовтні 2016 було витребувано на користь держави будівлі та споруди військового шпиталю, а також повністю визнано недійсним весь інвестиційний договір між Міноборони України та "Райвел". Це дозволило відкрити шлях до повернення споруд військових містечок у Дніпропетровську, Харкові та Кременчуку, які відійшли "Райвелу" за цим договором.