RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

В Укрпатенті виявили корупційні схеми, що діяли роками - розслідування ЗМІ

Укрпатент, відомий як Український інститут інтелектуальної власності (УІІВ), мав корупційні схеми на сотні мільйонів гривень, що гальмувало європейські реформи в області інтелектуальних прав.

Про це стало відомо з розслідування РБК-Україна.

Український інститут інтелектуальної власності (Укрпатент), був створений у 2000 та підпорядковується Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, а наразі є складовою Мінекономіки. Основними задачами Укрпатенту є підтвердження унікальності винаходів, товарів та брендів, та видача патентів на авторські права.

За даними розслідування, перший рівень корупції в Укрпатенті - це незаконні збори за доступ до бази даних патентів. В європейських країнах такі архіви відкриті безплатно в онлайн-режимі. В Укрпатенті ж за доступ до бази з назвами та логотипами протягом багатьох років доводилося платити. В результаті АМКУ восени 2022 рекомендував зробити вільний доступ до всієї бази даних.

Про другий рівень корупції в УІІВ у 2020 розповів Георгій Цимбалюк, колишній експерт Укрпатенту, який описав схеми в держустанові: керівництво УІІВ систематично занижувало обсяги зборів від заявок. Проте аудит Мінекономіки не виявив порушень, ймовірно через те, що аудитора обрали саме в Укрпатенті. Також виникало питання до зв'язків цього аудитора з очільником СБУ часів Януковича - Ігорем Калініним.

Ще один корупційний рівень - конфлікти через реєстрацію схожих та ідентичних товарних знаків. Дії УІІВ у цій галузі викликали скандали і навіть судові позови, як було з "Корвалол-Дарниця", морозивом "Каштан" та тортами Roshen.

За даними РБК-Україна, в одному з правоохоронних органів допитували представників УІІВ та львівської ІТ-компанії, що використовує назву N-iX. Допит відбувся по кримінальному провадженню щодо реєстрації торговельної марки, майже тотожної іншій, старішій і зареєстрованій. Протиправна реєстрація відбулася у 2022 за колишнього керівника УІІВ - Андрія Кудіна. Кудін зробив кар'єру від викладача вищих навчальних закладів до директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міносвіти і науки України, а в 2015 очолив УІІВ. У 2019 його звільнили, але у 2020 він поновився через Печерський райсуд Києва і ще 2 роки керував Укрпатентом. Робота Кудіна в УІІВ завершилась зловживанням - восени 2022 ДБР виявили крадіжку ним 250 млн грн. Влітку 2022 Кудін перерахував гроші для закупівлі бронежилетів на рахунок благодійного фонду, звідки чверть мільярда гривень було виведено через фіктивні фірми. Всі співучасники отримали підозру, самого Кудіна заарештували заочно, влітку 2022 він виїхав з України.

Також Кудін гальмував реформу Укрпатенту. В 2020 Верховна Рада прийняла законопроєкт №2255 (закон 703-IX), який передбачає передачу повноважень УІІВ до Національного органу інтелектуальної власності, з метою створення системи єдиного вікна, але Кудін гальмував конкурс на посаду керівника установи. У жовтні 2022 уряд розпочав створення Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій, або IP-офісу, який відповідає стандартам ЄС.

Автор розслідування РБК-Україна підкреслює: Укрпатент не є видимою для суспільства установою, але має велике значення для розвитку інтелектуальної власності в країні. І дії попередніх керівників УІІВ можуть впливати на цю галузь ще багато років.