RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Справа щодо Коломойського є "низькопробним спектаклем", за який доводиться платити податками - політолог

14 і 15 лютого продовжиться розгляд судовий розгляд справ, у яких фігурує Ігор Коломойський. Розбиратимуть факт позбавлення його громадянства та історію "Привату".

Про проблематику справ у блозі для "Телеграфу" розповів політолог Олексій Голобуцький.

На думку Голобуцького, розслідування викликає враження, ніби "все спеціально робилось з прицілом на максимальну вразливість перед нормальним судовим процесом".

Щодо позбавлення Коломойського громадянства Олексій Голобуцький нагадує, що в Україні відсутній подібний механізм, а недоторканість громадянства гарантується Конституцією. Для застосування подібного механізму владі варто змінити Конституцію, провівши референдум.

"Його адвокати завтра розкатають державу (нас, фактично) простим посиланням на ст.25 Конституції… Конституція забороняє відбирати громадянство у громадянина. Крапка", — підкреслює Олексій Голобуцький.

Справа "Привату" – кейс, що теж може стати провальним, адже "потерпілою стороною" у справі є "ПриватБанк", який у вересні експерти з боку обвинувача визнали таким, що не втратив жодної копійки через вказані у справі транзакції Коломойського.

"Конструкція "справ проти Коломойського" на майже 6 млрд будована на двох свідченнях працівників найнижчої ланки: касирки й інкасатора. Не на свідченнях аудиторів (і міжнародних теж – вони ретельно все перевіряли перед і після націоналізації), не на свідченнях менеджменту, не на свідченнях представників спостережної ради. Переміщення (і зникнення?) 6 мільярдів готівки – 12 вантажівок – "помітили" тільки касирка і інкасатор. В решти всі цифри зійшлись і сходились 10 років поспіль. Досі сходяться", — підкреслює Голобуцький.

Він нагадав про порушення процедури впровадження санкцій за підозрою, коли справа вперше розвалилася, однак Ігор Коломойський продовжував знаходитися за гратами: "Перша підозра відпала, а сидів у СІЗО Коломойський по першій підозрі, апеляція мала би це врахувати і бізнесмена відпустити. Відповідно, другу підозру мали вручити, потім передати справу в суд першої інстанції і там обрати запобіжний захід (знов посадити), але апеляція цю стадію перескочила. Нащо тих зайвих тілозрушень?".

На думку політолога, якщо із "Приватом" загалом не вийде, то світ побачить варіант із "Укрнафтою", що може нашкожити іміджу України на світовій арені, якщо Коломойський піде до ЄСПЛ, і держбюджету, звідки ймовірно доведеться відшкодовувати збитки бізнесмену.

"Подавався ж увесь цей цирк спочатку як "можливість повернути державі величезні кошти, багатомільярдний дохід – щойно суд легко доведе провину!". Натомість маємо вже десятки мільйонів чистих видатків. Тоді матимем чисті збитки", - пише політолог.

Раніше Олексій Голобуцький розповів, скільки грошей було витрачено на команду, що займалася справою Ігоря Коломойського, і чому вони "спущені" дарма.