RU  UA

Ми запізнились на 1,5 роки: офіцер ЗСУ вказав на проблеми у армії

Всі останні рішення щодо української армії та озброєння, які ухвалює влада, є запізнілими. Це необхідно було зробити щонайменше півтора року тому.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів офіцер ЗСУ, лицар ордену "Богдан Хмельницький" Микола Мельник.

Читайте також: Промінь надії: чи зможе Європа озброїти Україну без США

На його переконання, рішення щодо військово-промислового комплексу, уніфікації потреб армії та виробників зброї мали бути ухвалені півтора року тому. Результатом зволікання стали жертви.

Те, що відбувається на фронті, - лише наслідок. Через проблеми з комплектацією бойових підрозділів, проблеми з набоями для всіх видів артилерії, проблеми з технікою - українські сили знаходяться не в рухливій обороні, а просто в глухій обороні і відбиваються за рахунок стійкості українського солдата.

"Подобається це нам, чи не подобається, але якщо зараз армія не схаменеться разом з державою, якщо суспільство не схаменеться, якщо ми не модернізуємо систему підготовки солдатів і не наповнимо наші підрозділи хоча б живою силою, то переживаю, що травень-червень в нас будуть доволі непередбачуваними. Суспільство має зрозуміти, що ми знаходимося в доволі складному становищі. І армія це також має зрозуміти – наші батьки-командири мають зрозуміти, що мало мобілізувати людину", - зауважив військовий.

Він наголосив, що важливо, щоб ці 40 днів людина навчилась воювати, щоб приходили люди хоча б відносно мотивовані, які знають як стріляти, як окопуватися, вести сучасний бій. Поки що всі ці питання просідають, і це відбивається на бойових можливостях підрозділів.

У разі, якщо Збройні сили України почнуть воювати за рахунок тільки дронів, заощаджуючи живу силу, оберігаючи солдата, збільшуючи втрати росіян у співвідношенні не один до п’яти, а один до десяти, тоді буде абсолютно інша ситуація, зокрема, всередині російського суспільства.

"Якщо Україна почне воювати по-розумному, якщо ми будемо використовувати обмежені ресурси з максимальною ефективністю на кожній ділянці, тоді час почне грати на нас. Але тоді нам треба у 2024 році здійснювати просто карколомний технічний стрибок саме в сфері військово-промислового комплексу. Наші промисловці потягнуть. Вони зараз тягнуть і можуть робити більше і краще. Але потрібна тотальна підтримка збоку держави", - наголосив Микола Мельник.

Нагадаємо, країни Заходу посилять системи Протиповітряної оборони України.

  • Вас також може зацікавити:

ЗСУ увійшли в топ-5 найпотужніших армій Європи: рейтинг

Естонія готує передачу Україні заморожених російських активів: про яку суму йдеться

50 мільярдів для України: з’явився повний текст рішення саміту ЄС