RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Арсен Жумаділов провалив забезпечення харчуванням ЗСУ - Борислав Береза

У зриві торгів на постачання продуктів харчування до армії винне ДП "Державний оператор тилу" під керівництвом Арсена Жумаділова – відомство двічі кардинально змінювало умови торгів. Звинувачення з боку ДОТ на адресу постачальників – ще одна спроба чиновників зняти з себе відповідальність.

Таку думку у своїй колонці для сайту "Обозреватель" висловив екс-нардеп Борислав Береза.

Він нагадав, що 6 березня були провалені торги на постачання харчування для ЗСУ, адже "через неадекватні умови на них ніхто не прийшов".

"Пан Жумаділов скликав брифінг, на якому звинуватив ринок постачальників у змові. І в той же час заявив, що піде до цих самих постачальників, які нібито у змові та буде просити їх заключати із ДОТом прямі контракти. Вже незрозуміло – якщо ринок у змові, то чого ж ви до них біжите і благаєте, і готові відмовитися від Прозорро і повернутися до часів Резнікова?", - пише екс-нардеп.

На його думку, Арсен Жумаділов не впорався із завданням, яке йому доручила держава – забезпечити харчування ЗСУ, і намагається перекласти відповідальність на постачальників. Крім того, зауважує автор, під час організації тендерів було зроблено щонайменше дві грубі управлінські помилки.

"Перша помилка: спочатку голова ДОТ виписав умови, яким чомусь відповідали лише великі торговельні мережі. Від постачальників раптом стали вимагати, наприклад, наявності касових апаратів, що погодьтеся дещо дико, коли йдеться про гурт обсягом у мільярди. Ці умови були визнані незаконними рішеннями суду. Помилка друга. Замість того, щоб врахувати рішення суду і прибрати дискримінаційні умови, Жумаділов ввів ще жорсткіші. Які виглядають як каральні і репресивні. 20% за неприйняту Податковою накладну або 50% за день відтермінування поставки ставлять під питання можливість чесно працювати і отримувати прибуток", - зазначив Береза.

Колишній народний депутат переконаний, що провина за провалений державний захід лежить не на учасниках цього заходу, а на чиновниках, які його організовують.

"Пан Жумаділов скрізь скаржиться, що постачальники зривають реформу. Ок, постачальники погані. Але у чому реформа? Що заявку тепер на постачання тих самих продуктів військова частина надсилатиме не безпосередньо фірмі, а через ДОТ? І що гроші платитиме тепер не Міноборони, а ДОТ? Тобто пан Жумаділов вважає реформою факт того, що він тепер розпоряджатиметься державними грошима, а не інший чиновник? Адже предмет закупівлі не змінився, купується той самий набір продуктів, як і за часів Резнікова. В умовах оголошених торгів нічого не змінилося, порівняно з тим, що було за Рєзнікова. Крім шаленого збільшення штрафів", - продовжує екс-депутат.

Борислав Береза зазначає, що ціна помилки чиновника у цьому випадку є вкрай значущою.

"Якщо двічі поспіль торги з постачання ЗСУ зриваються, то подальше вдавання, що все гаразд і все під контролем, може призвести до зриву харчування і, зрештою, до серйозних проблем на фронті. Відповідальність за це буде вже не на Жумаділові та навіть не на Умерові, а на президенті", - резюмує Борислав Береза.