RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Захист жінок-ветеранів має стати однім з пріоритетів державної ветеранської політики в Україні - Віталій Герсак

Захист жінок-ветеранів має стати одним із пріоритетів ветеранської політики в Україні.

Про це заявив голова ГО "Вільні та Вірні", воїн-доброволець Віталій Герсак під час міжнародної конференції "Дієва ветеранська політика в Україні: міжнародний досвід" 11 квітня у The National Press Club у Вашингтоні.

За словами Віталія Герсака, у ЗСУ служать понад 45 тисяч українських жінок, що більше ніж загальна чисельність армій в окремих європейських країнах, і ця цифра постійно зростає. Згодом в Україні будуть десятки чи сотні тисяч жінок-ветеранів, яких діюча система ветеранської політики не в змозі ефективно захистити. Разом із тим, існує американський досвід ветеранської політики, який можливо врахувати в Україні. Організатори конференції впевнені, що українці можуть скористатисяіноземним досвідом та порадами експертів-друзів України.

У ГО "Вільні та Вірні"зазначають, що інтеграція американських жінок у військо розпочалася 75 років тому відповідно до "Закону про інтеграцію жінок у військо", який підписав президент Труман В Україні цей процес розпочався у 2018 році з прийняттям "Закону про рівні права і можливості жінок та чоловіків під час проходження військової служби". В США на захист жінок-ветеранів прийнято більше десятка федеральних законів, що більше ніж уся існуюча законодавча база ветеранської політики в Україні. Всього у США діє понад 55 законів щодо захисту ветеранів.

Американські жінки-ветерани мають доступ до найрозвинутішої мережі медичних закладів, де держава турбується про їхнє репродуктивне здоров'я, вагітність, пологи. Жінки-ветерани отримують профілактичні огляди, імунізацію, лікування хронічних захворювань. Програма професійної реабілітації та працевлаштування допомагає їм продовжити освіту, підвищити кваліфікацію і побудувати кар'єру в цивільному житті. Аби жінкам було краще користуватися ветеранськими пільгами, департамент у справах ветеранів заснував спеціальне державно-приватне партнерство, яке фінансує організації,котрі надають допомогу жінкам-ветеранам та їхнім родинам, вивчають проблеми, з якими вони можуть зіштовхнутися. Це може стати взірцемлюдиноцентричної державної політики, на яку слід орієнтуватися і в Україні, переконані організатори конференції.

Міжнародна конференція "Дієва ветеранська політика в Україні: міжнародний досвід", ініційована ГО "Вільні та Вірні" і яка відбулася 11 квітня у Вашингтоні, має на меті врахування американського досвіду в ході реформування державної ветеранської політики в Україні. До її проведення долучилися українські та американські політики й експерти, серед яких: аналітик Інституту Гудзону (The Hudson Institute) Пітех Хусі, засновником Valicor US Джон Кілмер, директора з європейських питань громадській організації "Дух Америки" (Spirit of America) Коллін Денні, аналітик Деніел Вайт, ексзаступник міністра у справах ветеранів України (2019-2022) Олексій Ілляшенко, президентка R.T. Weatherman Foundation Меган Моббс, президентка Фонду військового жіночого меморіалу Філліс Вілсон, генеральний директор Reach (Reach Tactical LLC.), Джош Маркано та ін. В дискусії брали участь понад 50 учасників та було заслухано 17 доповідей.

29 лютого у Києві відбувся перший раунд міжнародної конференції, де були порушені питання соцзахисту, медичної допомоги, психологічної підтримки та економічної реінтеграції ветеранів та членів їх сімей. Із доповідями виступили американські захисники прав ветеранів: Прінс Тейлор – колишній військовий, автор багатьох програм з адаптації ветеранів, Бонні Керролл – президентка і засновниця TAPS, Андре Холліс - керівник Tiger International Advisors, екс-працівник Міноборони США, Натан Вайт-Вілсон - керівник Gallant Knights Private Security Services та ін.