RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Комп'ютеризація армії: фонд RAZOM збирає 33 000 ноутбуків для ЗСУ

Благодійний фонд "Разом для України" на запит Головного управління зв'язку та кібербезпеки Генерального штабу Збройних Сил України розпочинає в Україні та США збір 33 000 вживаних та нових ноутбуків для потреб ЗСУ.

Про це йшлося під час презентації кампанії в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

Як відправити або задонатити на ноутбук можна дізнатися на сайті фонду за посиланням razomforukraine.org/ua/novyny/33000laptops.

"Наша мета – забезпечити ноутбуками Сили оборони, що дозволить їм ефективно вирішувати задачі, підвищить швидкість, оперативність і прозорість нашого війська. Іноді ЗСУ жартома називають українською паперовою армією, і на жаль, такі реалії сьогодення. Ми неодноразово зіштовхувалися з ситуацією, коли той чи інший підрозділ не може прийняти благодійну допомогу, бо не має техніки, на якій можна підготувати необхідні документи. Так не має бути, бо за кожною "прогалиною" у війську стоїть чиєсь життя. Наш фонд з перших днів повномасштабного вторгнення впроваджує системні зміни у різних галузях – від тактичної медицини до адвокації інтересів України за кордоном. І наступний наш крок – системні зміни в питаннях компʼютеризації та автоматизації Збройних Сил", - розповіла виконавча директорка БФ "Разом для України" Евеліна Курілець.

Потреба в 33 000 ноутбуків сформована за заявками від різних військових частин і підрозділів. Так само чітко визначений перелік параметрів, за якими техніками може підійти для використання у ЗСУ, - процесор і3, не нижче 10-го покоління. Накопичувач типу SSD не нижче 256 Гб, операційної пам'яті повинно бути не менше 8.

"Така велика потреба пов'язана як з необхідністю оновити комп'ютерну техніку там, де вона є, так і з необхідністю доукомплектування у зв'язку з розгортанням інформаційно-комунікаційних систем. Це покращить процес автоматизації, обліку, управління військами. Не зовсім нормально, що командиру, аби оформити якийсь документ, потрібно пересуватися з точки А до точки Б. Це питання і безпеки, і управління підрозділом, і швидкості прийняття рішень", - повідомив офіцер управління планування забезпечення технікою та майном зв'язку Головного управління зв’язку та кібербезпеки Генерального штабу ЗСУ Владислав Тимошенко.

Ноутбуки будуть збирати як в США, так і в Україні. Логістика вже налагоджена, і кожен охочий - велика it-компанія в Силіконовій долині, чи пересічний житель Києва чи Нью-Йорка, зможуть легко і швидко передати техніку на потреби проєкту.

"Ми звернемося з офіційними листами до великих мереж, які займаються продажем техніки, до виробників, it-компаній - з проханням передати техніку або зробити донат на цей проєкт. Також сподіваємося на підтримку української діаспори в різних куточках світу. І, звісно, на небайдужість американських та українських громадян. Це амбітний проєкт, але певен, що спільними зусиллями нам вдасться його реалізувати", - резюмував комунікаційний директор БФ "Разом для України", керівник комунікаційного агентства "Mas Agency" Олексій Захарченко.