RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чи будуть українцям за кордоном вручати повістки: заява Міноборони

Українські територіальні центри комплектування і соціальної підтримки не будуть працювати за кордоном – відтак вручення повісток військовозобов’язаним чоловікам, які виїхали, виглядає нереальним.

Про це в етері Радіо Свобода повідомив речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін.

Читайте також: Повернення чоловіків в Україну: чи спрацює заборона на видачу паспортів за кордоном

Він зауважив наступне:

"ТЦК за кордоном працювати не будуть. Міністерство оборони не може коментувати ті чи інші дії Міністерства закордонних справ. Це (тобто вручення повісток за кордоном – "Апостроф") виглядає доволі нереальним".

Речник Міністерства оборони Лазуткін додає, що після того, як новий законопроєкт про мобілізацію вступить в дію, у військовозобов’язаних чоловіків призовного віку буде можливість протягом 60 днів оновити військово-облікові дані як в Україні, так і за кордоном, наприклад, через електронний кабінет.

На питання, чи не потрібно чоловікам з-за кордону повертатись, щоб оновити дані в ТЦК та СП, Лазуткін вказав – обов’язкове повернення не потрібно:

"Обов’язково їхати в Україну не треба, але якщо людина хоче захищати Батьківщину, хоче долучитися до Сил оборони, то, ясна річ, що варто приїжджати в Україну… Для тих, хто за кордоном, буде можливість зробити це (тобто оновити військово-облікові дані – "Апостроф") в консульських установах, а також через електронний кабінет".

Речник Міноборони згадує, що наразі тривають роботи для того, щоб електронний кабінет військовозобов’язаних запрацював вже в червні 2024 року. Проте зараз ще є велика кількість питань до системи роботи кабінету:

"Зараз робиться все можливе для того, щоб така можливість була…. Я практично щодня спілкуюся з людьми, які займаються цим. Там дуже багато питань, і зокрема які стосуються технічних рішень, кібербезпеки. Процес йде, талановиті люди залучені до нього. Планується, що запрацює все в червні, можна буде завантажити туди інформацію про себе, буде підтягуватися туди інформація з державних реєстрів. Таким чином, сервіс стане більш зручним для більшої кількості громадян, які вже звикли жити з допомогою смартфона, ноутбука, планшета".

Що стосовно проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) – речник Міністерства оборони зауважує, що в електронному кабінеті цього не передбачено: "Електронний кабінет наразі не передбачає проходження ВЛК. Йдеться про оновлення даних передусім – зміни місця проживання, зміну сімейного стану, бронювання, резервування, і т.д.".

Натомість його впровадження в практику дозволить якісно здійснювати облік військовозобов’язаних, зокрема і тих чоловіків, що перебувають за кордоном.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що на українських чоловіків за кордоном чекає сюрприз з 23 квітня.

  • Вас також може зацікавити:

Відсьогодні військовозобов'язаним за кордоном припинили видавати паспорти: які є винятки

За кордоном тепер не сховатися: в МЗС пояснили резонансне рішення для чоловіків-біженців

В ЄС відреагували на обмеження для чоловіків-українців за кордоном

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.