RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

24 травня

Всі новини

Велике свято 5 травня: що треба знати про цей день

У неділю, 5 травня, в Україні та світі святкують Міжнародний день пермакультури, Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю та Міжнародний день сімейної рівності. Водночас християни східного обряду відзначають велике церковне свято Великдень.

"Апостроф" розповідає про прикмети та заборони на 5 травня.

Читайте також: Свята у травні: чи будуть в Україні великі вихідні

Які свята відзначають 5 травня

Цього дня християни східного обряду святкують Великдень або Воскресіння Ісуса Христа, що сталося на третій день після його смерті.

Також віряни відзначають День пам’яті великомучениці Ірини Македонської, яка була ранньо-християнською святою дівою і мученицею у І-II столітті, із сім’ї язичницького правителя Лікінія. До хрещення була Пенелопою, а потім була охрещена одним з учнів апостола Павла, апостолом Тимофієм, під ім'ям Ірина. Вона навернула до християнства своїх батьків та близько 3 тисяч людей.

Життя Ірини Македонської було сповнене чудес та випробувань. Коли її батько був в гніві через відмову дочки поклонятися поганським богам, то наказав кинути її під копита диких коней, але вони не заподіяли жінці шкоди.

Крім того, 5 травня з 1992 року відзначають Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю, аби привернути увагу до проблем щодо захисту і повноцінної реалізації прав осіб з інвалідністю.

Також цього дня святкують Міжнародний день пермакультури, який припадає на першу неділю травня. Свято присвячене популяризації та практиці пермакультури - системи ведення сільського господарства у гармонії з природними процесами з мінімальними витратами праці та без шкоди для довкілля.

Ще одне свято 5 травня - Міжнародний день сімейної рівності, яке відзначають щороку у першу неділю травня. Це день захисту прав усіх сімей, незалежно від їх структури, складу чи сексуальної орієнтації. Ним визнається різноманітність сімей у світі, а також сприяє рівним правам для всіх сімей.

Заборони на 5 травня

Заборонено чоловікам садити овочі, зокрема, капусту, адже вірять, що інакше не буде врожаю. Також не варто залишати у полі стару траву. Водночас не можна стригтися та проводити різноманітні маніпуляції з волосами.

Прикмети та традиції на 5 травня

  • Якщо цього дня птахи припинили щебетати, то незабаром буде гроза;
  • Якщо несприятлива погода з опадами, то буде багатий урожай хліба;
  • Якщо йде дощ з невеликими перервами, то погода погіршиться ще більше;
  • Якщо кіт їсть траву, то незабаром буде дощ.

Раніше ми писали, де дивитись святкові богослужіння на Великдень.

  • Вас може зацікавити:

Трійця 2024: дата свята і цікаві факти про нього

Хай у душі панує свято! Найкращі листівки на Великдень для дорослих та дітей

Христос Воскрес! Гарні листівки та душевні привітання зі святом