RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Як правильно сказати українською “з прошедшим”: влучні відповідники

З переходом на українську мову багато українців стикаються з проблемою, що не можуть перекласти те чи інше слово з російської. Напевно ви не раз задумувалися, як правильно сказати “з прошедшим”, адже в українській мові воно дуже ріже слух.

Матеріал підготував "Апостроф".

Читайте також: Відмовтеся від русизмів: як сказати українською "не умничай"

Вживання "з прошедшим" залежить від контексту речення. Заміну можна зробити як одним словом, так і декількома. Ось наведені приклади, з яких стане зрозуміліше коли його вживати і як правильно:

  • Минулий місяць був насичений різними подіями.
  • Цільові критерії повинні використовуватися для оцінки претендентів, що пройшли перший етап.
  • Винахідникам, які успішно пройшли перевірку та підтвердили новаторство своїх розробок, надають відповідне патентне свідоцтво.

Ось таким чином ви можете замінити слово “прошедший”. Але постійно варто звертати увагу на контекст речення. Якщо говориться про якусь подію, час, що вже минули, то сюди ідеально підходить слово “минулий”. Якщо ж у реченні йдеться про аналіз дій, то потрібно вживати “що пройшов” або “який пройшов.

Тож як правильно сказати “з прошедшим” в українській мові? Насправді відповідників цьому слову дуже мало і синонімів також. Тому, коли ми вітаємо людину зі святом, що вже відбулося, то можемо сказати: “Вітаю Вас зі святом, що вже минуло!”. Також можна розглянути такий варіант: “Вітаю Вас з минулим святом!”.

Раніше "Апостроф" писав про те, як сказати українською "батюшка" і "матушка".

  • Вас може зацікавити:

"Під час" чи "підчас": як правильно писати українською і до чого тут юшка

Як тільки це не роблять: мовознавець пояснив, як писати числівник "пів" за новими правилами

Як українізувати російське слово "издержки"

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми проводитимемо лагідну українізацію: пояснюватимемо випадки застосування правопису, мовних норм, публікуватимемо цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб у нашій країні з кожним днем ставало дедалі більше україномовних українців, а наша солов'їна мова звучала звідусіль!