RU  UA  EN

Вівторок, 4 червня
  • НБУ:USD 40.45
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 червня

3 червня

Всі новини

Не каламутьте воду: яке свято 11 травня і що треба обов'язково зробити

Сьогодні, 11 травня, віряни відзначають день пам’яті святого Мокія Амфіпольського. В цей день наші предки уникали ходити до водойм та каламутити воду, адже вірили, що в цей час можна зустріти русалок. Незаміжнім дівчатам в цей день краще не замітати.

Про традиції святкування, прикмети та заборони дня далі розповість "Апостроф".

Читайте також: Церковний календар на травень 2024: на які дні випадають великі свята

День пам’яті святого Мокія Амфіпольського

11 травня у православному календарі відзначається день пам'яті святого Мокія Амфіпольського, який народився у 3 столітті в родині вельми шанованих та заможних батьків. Пізніше він переселився до Фракції, де оселився в місті Амфіполіс і став священником у християнській церкві.

Святий Мокій намагався переконувати язичників прийняти християнську віру, занурюючись у хрещення. Його релігійна відданість спричинила страшні тортури, включно з ув'язненням у клітці з дикими звірами, колесуванням і замиканням у розпеченій печі, але він завжди відчував підтримку Божу, яка давала йому сили витримати катування і часто зціляла його. Врешті імператор, розгніваний його непохитністю, наказав стратити Мокія.

День пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія

Кирило і Мефодій народились у місті Солуні (нині Салоніки, Греція) в родині видатного вельможі на початку IX століття. Обидва мають зв'язки з Україною та відомі як просвітники слов'янських народів – їхні діяння нагадують апостольську місію поширення християнської віри.

Кирило, син знатного болгарського воєводи, що проживав у Солуні (теперішня Македонія), отримав виховання разом з майбутнім візантійським імператором Михаїлом. Після завершення освіти Кирило вступив до монастиря, а потім обійняв посаду бібліотекаря в храмі Святої Софії та викладача філософії в престижній Константинопольській академії. Його теологічні знання допомогли йому перемогти Ананія, який виступав проти ікон.

Згодом, разом з Мефодієм, він розпочав місіонерську діяльність серед слов'янських народів, де вони зайнялися перекладом літургійних текстів з грецької на слов'янську. Саме вони розробили нову абетку, яка пізніше отримала назву кирилиця.

Прикмети дня

В цей день особливу силу мають ці прикмети, що допомагають передбачити погоду на все літо:

  • дощить чи вранці туман вранці – таким і буде літо;
  • червоне сонце під час сходу – літо буде з грозами;
  • сьогодні помітили на небі веселку – до вітряного червня.

Що не можна робити

В цей день незаміжні дівчата не мають підмітати підлогу, вважається, що так вони ніби "вимітають" з оселі свого майбутнього нареченого.

Також заборонялося ходити до водойм та каламутити там воду. Наші предки вірили, що в цей час можна зустріти русалок, які могли затягнути людину на дно.

Що варто зробити

11 травня наші предки раніше займалися домашніми справами, щоб не виходити на роботу в поле чи на город. Також в цей день була звичка проводити особливі ритуали, щоб захистити посіяний врожай від можливого сезонного граду.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що до України йдуть дощі з грозами та заморозки.

  • Вас також може зацікавити:

День матері 2024: коли святкують в Україні та інших країнах

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

Весняний день святого Миколая: потужна молитва для захисту