RU  UA  EN

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

5 жовтня

Всі новини

Лікарню "Феофанія", "Поліклініку 2" і колишню "Поліклініку 1" пропонують передати Мінветеранів - петиція

Державну Клінічну лікарню "Феофанія", Державний "Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини" та Державний заклад "Поліклініка №2" - пропонують передати із підпорядкування Державного управління справами до Міністерства у справах ветеранів України.

Відповідну петицію за авторством воїна-добровольця, підполковника ЗСУ та голови ГО "Вільні та Вірні" Віталія Герсака було зареєстровано на інтернет-представництві президента України.

За словами автора петиції, у спадок від СРСР Україні залишилася потужна інфраструктура "привілейованої" медицини та рекреації, яка перебуває нині у підпорядкуванні Державного управління справами. Йдеться про Державну організацію Клінічна лікарня "Феофанія" Державного управління справами, Державну наукову установу "Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини Державного управління справами" (ДНУ "НПЦ ПКМ" ДУС - колишня Поліклініка №1), Державний заклад "Поліклініка №2" Державного управління справами та інші об'єкти.

Ці заклади забезпечують лікування президента, голови Верховної Ради, прем'єр-міністра, членів Кабміну, керівників Офісу президента, членів РНБОУ, Конституційного суду, Верховного суду, ЦВК, співробітників Генпрокуратури, народних депутатів, працівників апарату ВР, академіків та членів-кореспондентів Національної академії наук України, Національної академії медичних наук, Національної академії аграрних наук, Національної академії педагогічних наук та інших національних академій. До поліклінік прикріплені народні артисти, особи з вищими почесними званнями. Відсоток даних осіб - близько 3% до загальної кількості пацієнтів цих медзакладів. Тобто більша частина тих, хто має привілеї на медичне обслуговування, користуються послугами приватної медицини або лікуються за кордоном.

На думку Віталія Герсака, існує парадокс – Державне управління справами має у своєму підпорядкуванні сучасні медзаклади найвищої категорії, а Міністерство у справах ветеранів (кількість може сягнути 5 млн) має лише співпрацю із Національною службою здоров'я України.

"В США Міністерство ветеранів має у своєму підпорядкуванні найбільш розвинену та якісну національну мережу медичних закладів, яка складається із 171 медичного центру та понад 1400 амбулаторних клінік, у яких працюють біля 53 тисяч медичних працівників, які здійснюють оперативне, стаціонарне, діагностично-консультативне, реабілітаційне та профілактичне обслуговування мільйонів захисників вітчизни, в той час як наше Міністерство у справах ветеранів досі залишається лише "офісом" без власної інфраструктури та дієвих інструментів реалізації своїх функцій", - зазначає Герсак.

Автор петиції звертається до президента Володимира Зеленського з проханням передати зазначені медичні установи у підпорядкування Міністерства у справах ветеранів; доручити Кабміну створити на їх базі національну мережу медико-реабілітаційних центрів Міністерства у справах ветеранів; надати лікарській експертній комісії КЛ "Феофанія" статусу центральної військово-лікарської комісії Міністерства у справах ветеранів України; передати до Міністерства у справах ветеранів України всі наявні у підпорядкуванні ДУС об'єкти курортно-рекреаційної сфери та конфісковані санкційні медично-рекреаційні активи, які знаходяться у розпорядженні Фонду держмайна.