RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Мінветеранів планує облаштувати військове меморіальне кладовище в болоті – еколог КЕКЦ Володимир Борейко

Спеціалісти Київського еколого-культурного центру занепокоєні ситуацією з будівництвом національного військового меморіального кладовища (НВМК) у межах Гатненської ОТГ, що впритул до сіл Мархалівка та Іванковичі на Київщині. Воно несе загрозу для місцевих жителів, а також для мешканців Гатного та Віти-Поштової.

З такою заявою виступили спеціалісти центру у Facebook.

Результати незалежної експертизи показали, що у 8 з 10-ти свердловин рівень ґрунтових вод мав відмітку вище 2-х метрів, місцями вище. Відповідно до державних санітарних правил і норм ("Гігієнічні вимоги щодо облаштування та утримання кладовищ в населених пунктах України"), у такому місці здійснювати поховання заборонено.

Таку ж інформацію щодо рівня ґрунтових вод отримали й восени 2023. Тоді робили експертизу на замовлення державної структури НВМК, яка лобіює розміщення кладовища у Гатенській ОТГ, що впритул с. Мархалівка та Іванковичі. Після буріння 60 свердловин у 33 з них рівень ґрунтових вод був такий, що ділянки були визнані "підтопленими" та "потенційно підтопленими".

"Я навіть не можу уявити ситуацію, коли матері, дружини загиблих героїв будуть бачити, як їх синів, чоловіків ховають у болото! На мою думку, потрібно якнайшвидше зупинити будівництво Національного військового меморіального кладовища на цій території. Нам потрібно підшукати дійсно достойне, підходяще місце, де буде можливо здійснювати поховання загиблих у російсько-українській війні", - резюмував еколог Володимир Борейко.