RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

21 вересня

Всі новини

У ЗСУ заявили про збільшення використання росіянами на фронті небезпечної хімії

Військовослужбовці ЗСУ, на тлі збільшення кількості звернень до медичних закладів з симптомами хімічного ураження різного ступеня тяжкості, стверджують, що росіяни збільшили частотність використання боєприпасів з вмістом небезпечних хімічних сполук.

Про це інформує Командування Сил підтримки Збройних Сил України на Facebook.

Командування Сил підтримки Збройних Сил України на Facebook зауважує, що за період повномасштабної збройної агресії окупанти, поряд зі звичайними засобами ураження, використовують спеціальні боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами, переважно це CS (2-Хлоробензальмалононітрил).

У повідомленні йдеться про те, що протягом травня 2024 року група радіаційної, хімічної, біологічної розвідки Командування Сил підтримки Збройних Сил України зафіксувала 715 випадків застосування росіянами боєприпасів з вмістом небезпечних хімічних сполук – це на 271 випадок більше, ніж в квітні 2024 року.

Додається, що CS – іритант сльозогінної дії (часто застосовується поліцією проти порушників на демонстраціях).

"Формально речовина CS не є хімічною зброєю та згідно Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та її знищення від 13 січня 1993 відноситься до "хімічних засобів боротьби із заворушеннями"", – йдеться у повідомленні.

Командування Сил підтримки ЗСУ додає, посилаючись на пункт 7 статті ІІ Конвенції:

"Хімічний засіб боротьби з заворушеннями" означає: будь-який не включений до списків хімікат, здатний швидко викликати в організмі людини подразнення органів чуття або фізичні розлади, які зникають через короткий відрізок часу після закінчення дїї".

Тому твердження про належність засобів боротьби із заворушеннями, в тому числі речовини CS до хімічної зброї є невірним. Але використовувати газ під час воєнних дій, відповідно до пункту 5 статті ІІ Конвенції, є неприпустимим.

Натомість росіяни лише збільшили кількість випадків застосування росіянами боєприпасів з вмістом небезпечних хімічних сполук. Для цього використовують метод скидання гранат К-51 та РГ-ВО з БПЛА.

"Всього за період з 15 лютого 2023 року по 24 травня зафіксовано 2698 застосувань небезпечних хімічних речовин росіянами", – йдеться у повідомленні.

За словами Командування Сил підтримки, за вказаний період зафіксували 1385 випадків звернень військовослужбовців до медзакладів з симптомами хімічного ураження різного ступеня тяжкості, з яких на травень припадає 215 звернень.

"Застосування хімічної зброї або хімічних засобів боротьби з заворушеннями як засобу ведення війни є порушенням Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення", – додає служба зв'язків з громадськістю Командування Сил підтримки Збройних Сил України.

Раніше "Апостроф" також повідомляв, що росіяни застосовували на фронті хімічну зброю з люїзитом.