RU  UA  EN

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 липня

1 липня

Всі новини

Лише через посередників: Зеленський про можливість переговорів

Президент України Володимир Зеленський бачить лише одну модель, за якою можуть відбутись переговори з Росією щодо завершення війни в Україні. Це модель через міжнародних посередників, якою послуговувались щодо зернового коридору.

Про це в інтерв'ю виданню The Philadelphia Inquirer розповів президент України Володимир Зеленський.

Він наголосив на тому, що бачить лише одну ймовірну модель, на основі якої можуть здійснюватись переговори з російським диктатором володимиром путіним – це модель тристороннього договору з посередниками, якою вже послуговувались щодо зернового коридору. Тоді Україна домовлялась не з Росією, а з ООН та Туреччиною.

На питання, чи можуть бути такі обставини, щоб Україна пішла на переговори з Росією, Зеленський вказав на той самий документ, схожий на договір про зерновий коридор, зауваживши наступне:

"Україна може знайти модель, в якій можна знаходити рішення. Така модель була застосована вперше на прикладі зернового коридору, коли Україна домовлялася не з Росією, а з ООН та Туреччиною. Вони, у свою чергу, взяли на себе відповідальність домовлятися з нами, а потім підписувати відповідну угоду з РФ. Так воно і спрацювало: дві дзеркальних угоди, між якими ООН та Туреччина".

З огляду на це він вважає, що так само це може спрацювати в інших питаннях, зокрема в територіальній цілісності, енергетиці чи судноплавстві

"Так само і в територіальній цілісності, і в енергетиці, і в судноплавстві може бути використана відповідна модель, коли країни з різних континентів готують рішення щодо тієї чи іншої кризи. А потім цей документ, якщо він влаштовує Україну, так само повинен розбиратися з представниками РФ. Поки що у нас є тільки така модель".

Серед ймовірних посередників він називає представників з різних континентів, зокрема це США, Європа, представники з Азії, тихоокеанського напряму, Африки та Латинської Америки:

"Наші партнери не тільки Європа та США, але також з багатьох континентів, включаючи Азію, тихоокеанський напрям, а також африканці, Латинська Америка. Коли є представники, які готують вирішення тієї чи іншої кризи, а потім цей документ, якщо він задовольняє Україну, має розбиратися із представниками Російської Федерації. Поки що ми маємо тільки таку модель".

Раніше президент України Володимир Зеленський на зустрічі з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн наголосив на важливості збереження та посилення санкційного тиску на Росію та її "гаманці".