RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

30 вересня

Всі новини

Скільки українців розмовляють державною мовою – соціологи поділилися результатами опитування

Кількість українців, що розмовляють українською мовою на роботі та в побуті, сягає 70,5%.

Про це йдеться у результатах опитування Центру Разумкова.

Як зазначили соціологи, 69,5% респондентів високо оцінюють володіння державною мовою, а 75,5% використовують її в соціальному та професійному спілкуванні. В той же час, лише 27,1% стверджують, що українська мова їм достатньо зрозуміла для повсякденного спілкування.

Загалом, перевага використання української мови як основної в домашньому спілкуванні зросла з 46% у 2006 році до 70,5% у 2024.

Також 75,5% опитаних зазначають, що переважно спілкуються українською з друзями та на роботі або в навчальних закладах.

Опитування було проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 6 по 12 червня 2024 у рамках програми "Долучайся!", фінансованої Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Київ (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Теоретична похибка вибірки становить не більше 2,3%. Обмеження в проведенні опитування були зумовлені російською агресією, зокрема вимушеною евакуацією громадян.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: