RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Українців закликали не смикати сімейних лікарів під час їхніх відпусток

Міністерство охорони здоров’я залишило кілька рекомендацій для українців на час, поки лікарі, зокрема сімейні лікарі, перебуватимуть у відпустках.

Про це пишуть в МОЗ України.

В Telegram-каналі міністерства нагадують: "Серпень – традиційний період літніх відпусток, тому нагадуємо: любов лікарів до пацієнтів безмежна, але щоб вона залишалась такою завжди – не турбуйте лікаря в його вільний від роботи час".

Зокрема наголошують, що сімейні лікарі – також не виняток.

"Існує поширений міф, що укладена декларація з сімейним лікарем дає пацієнтам право на його безлімітний час, тому йому можна дзвонити та писати будь-коли, навіть якщо він у відпустці. Це не так", – пишуть в МОЗ та пропонують альтернативні варіанти дій за умови, якщо ваш лікар перебуває у відпустці.

Зокрема на час відпустки одного лікаря надавач первинної медичної допомоги забезпечує його заміну на іншого. Незалежно від того, чи це державна амбулаторія, приватний центр чи лікар-ФОП. У лікаря, що працює на заміні, пацієнт також може розраховувати на весь обсяг послуг, який входить у пакет первинної медичної допомоги.

За умов, коли питання не термінове, радять дочекатися повернення лікаря з відпустки. Коли ж ситуація невідкладна - варто викликати екстрену медичну допомогу за номером 103 або самостійно дістатися до приймального відділення лікарні, що працює цілодобово.

"Якщо ж проблема зі здоров’ям не є екстреною, але чекати неможливо, то зверніться до того лікаря, якого призначено на заміну", – рекомендують в МОЗ України.