RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

29 вересня

Всі новини

Українці розглядають можливість переговорів з РФ, проте бачать єдиний основний варіант закінчення війни

Більшість громадян України готові розглянути варіант переговорів з РФ щодо припинення війни - проте бачать головний можливий сценарій, як війна в Україні має завершитись.

Про це свідчать дані опитування Національного демократичного інституту (НДІ) за травень 2024 року.

Відповідно до опитування, 57% українців вважають, що Україна повинна вступати в переговори з Росією задля спроби досягнення миру. Цей показник практично сягнув рівня травня 2022 року (тоді було 59% підтримки респондентів). Натомість 38% опитуваних відмовились від такої ідеї.

Натомість серед можливих сценаріїв закінчення війни значна більшість підтримала такий варіант: "Україна повертає територію, підконтрольну їй до 2014 року, що включає весь Донбас і Крим". Цей варіант здобув 66% підтримки. Ще 19% відповіли, як "скоріше прийнятно".

Загалом відповідь суспільства на питання "Наскільки прийнятним чи неприйнятним Ви вважаєте кожен з варіантів як ціну за встановлення миру?" дозволяє зробити такі висновки: переважна більшість українців не готові приймати іншого варіанту, окрім як повернення контролю над всіма тимчасово окупованими територіями.

Раніше "Апостроф" також писав, що проведене опитування засвідчило, що найбільше українці довіряють Збройним силам України та президенту Володимиру Зеленському. Натомість найменшу довіру отримали Верховна Рада України та політичні партії.