RU  UA  EN

Понеділок, 23 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

23 вересня

Всі новини

Історик Алфьоров розповів про порятунок унікальної пам'ятки

Відомий український історик Олександр Алфьоров, який захищає Україну у складі Третьої штурмової бригади на найгарячішому напрямку фронту, розповів, як йому і побратимом вдалося врятувати унікальну історичну пам'ятку 12-13 століття.

Про це він розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"В одному з Youtube-каналів ми з моїми побратимами з Третьої штурмової бригади побачили сюжет про кам'яну статую, яка знаходиться в селі Миролюбівка під Покровськом. За 4-5 кілометрів від цього села вже йдуть бої, тому ми сіли в авто і поїхали туди, по дорозі телефонуючи місцевій владі.

Коли ми приїхали в Миролюбівку, ми побачили статую 12-13 століття - половецьку бабу перед будівлею будинку культури. Тобто, будь-які прильоти могли просто знищити цю пам'ятку. Тому ми викопали її і завантажили в свою машину, а вона була дуже важка, і за кілька днів ми передали її в Дніпровський музей імені Дмитра Яворницького", - розповів Алфьоров.

Зараз унікальна знахідка знаходиться в основній експозиції музею поряд з половецькими статуями, які так само зараз вивозять з тих регіонів Донеччини, де йдуть бойові дії.

"В музеї нам сказали: "Це не просто половецька баба чи воїн, це половецька дівчинка", це надзвичайно приємно", - додав історик.

Також він розповів про проблему фіксування знахідок і історичних пам'яток в зоні бойових дій.

"За весь час хорунжа служба 3-ї ОШБ передала різні предмети в понад 15 музеїв України - від музеїв національного рівня до краєзнавчих. Це те, що ми збираємо під час певних дій - і речі окупантів з прізвищами, їхні журнали та інші знахідки, що підтверджують окупацію. Інколи доводиться мати справу і з історичними речами.

Варто зауважити, що в ЗСУ немає уповноважених і функцій по співпраці з музеями чи археологами, тому це питання дуже ускладнене і його треба вирішувати. Інколи буває, що ми знаходимо артефакти або поселення, коли риємо окопи, але це навіть зафіксувати немає кому", - резюмував Алфьоров.

Як повідомляв "Апостроф", на території Меджибізької фортеці у Хмельницькій області українські вчені проводять археологічні дослідження. Серед дивовижних знахідок - артефакти часів Київської Русі.

Раніше ми писали, що США повернули Україні артефакти скіфського періоду.