RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

В аномальній спеці побачили позитивну тенденцію

В аномальній спеці, що накрила Європу, побачили певну позитивну тенденцію – адаптацію людства до глобального потепління.

На цьому зауважила"Медуза".

У матеріалі наголошують, що за дві хвилі літньої спеки - у 2022 і 2023 році - показник надлишкової смертності через температурні аномалії перевищив 100 тисяч випадків. Цього року літо також вийшло екстремально спекотним, встановивши нові температурні рекорди.

Проте з кожним роком вчені, як зауважується у матеріалі, фіксують зниження надлишкової смертності. Науковці проаналізували дані та розрахували, що у період з початку 2000-х до середини 2010-х мінімальний "поріг смертності" у Європі піднявся на 2,7ºC - з +15ºC до +17,7ºC. Тобто люди стали стійкішими до спеки.

Дослідники з ISGlobal зауважували: "Наші результати показали, що адаптація до сучасних умов істотно знизила смертність від спеки влітку 2023 року, особливо серед літніх людей".

Проте основні успіхи були досягнуті в боротьбі з надлишковою смертністю саме за високої, проте не екстремальної температури: "Це свідчить про те, що можуть існувати межі поточної адаптації [до зміни клімату], які ще не повністю виявлено і вивчено".

Як повідомляв раніше "Апостроф", в Україні останніми днями знову встановилась сильна спека. Стовпчики термометрів показують понад 30 градусів. Така ситуація збережеться до кінця серпня. У вихідні 24 і 25 серпня температура вдень сягатиме +29...+34 градусів.