RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

ПЦУ вшанувала особливих жінок: хто вони

Православна Церква України 17 вересня вшановує особливих жінок-християнок, які жили в першій половині ІІ століття - Віру, Надію, Любов і Софію.

"Це три малолітні доньки й матір. Їхній земний шлях завершився страшно: трьох доньок – 12, 10 і 9 років – жорстоко мучили, знущались і стратили на очах у матері. Вона їх поховала, три дні оплакувала біля могили, там і віддала Богові душу", - зазначили у ПЦУ.


"Ці жінки увійшли в християнську історію як мучениці. Але не через те, що їх мучили, а через те, що вони свідчили: грецьке слово μάρτῠρος (мартірос), яке в нашій мові перекладене як "мученик", від початку має значення "свідок", тобто це людина, яка засвідчує істину ціною власних страждань і навіть самого життя. Вони свідчили про істинну віру, мали надію на життя вічне, любили Господа усім своїм серцем, а відтак мали справжню мудрість. Не в сенсі мудрості світу цього (наявності знань про світ видимий, тимчасовий), але в сенсі богоугодної мудрості, тієї, яка засвідчує знання, що ведуть до спасіння, до життя вічного", - розповіли в українській церкві.

У ПЦУ зазначили, що через істинну мудрість (грецькою - Σοφία) народжуються найбільші християнські чесноти: віра, надія і любов. Вони підносять людину з буденного природного існування живих істот на інший, одухотворений рівень життя, в царину справжньої духовної свободи. Вони відкривають людині завісу вічності, виявляють справжній сенс земного життя, роблять можливим спасіння.

"Саме разом – віра, надія і любов – ніби ті три сестри – символізують правильне ставлення християнина до життя і до Бога. Бо християнська надія немислима без щирої, справжньої віри, а істинна віра неможлива без жертовної любові до Бога і ближніх. Тільки та людина буде справді мудрою, буде добре розуміти істинний сенс життя, яка набула у своєму серці міцну віру, непохитну надію на Господа та щиру любов.

Ми всі Богом покликані до цього, саме тому ми так прагнемо вірити, надіятись і любити. Молімося до святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, щоби через їхнє заступництво Господь дарував нам усім мудрість та зміцнив у наших серцях віру, надію і любов", - зазначили у ПЦУ.