RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

"Здали" всіх, хто за Путіна: український боєць розповів про мешканців Курської області та їх подальшу долю

Жителі території Курської області РФ, яку контролюють Сили оборони України, здали українським військовим усіх силовиків та тих, хто допомагав армії РФ і підтримував війну.

Про це розповів український боєць Артем Карякін, який бере участь у курській операції.

Він зазначив, що дурнів серед місцевих жителів, які там залишились, немає, як би вони не намагалися хитрити.

"У цих населених пунктах точно цікавляться політикою, спостерігаючи третій рік зі своїх будинків за маршами смертоносної броні, що мчить стирати в пил будинки українців. У Суджі кожний третій намет на ринку - воєнторг. Кожен третій місцевий був так чи інакше пов'язаний з силовими структурами, чого вони особливо не приховують. За класикою жанру, найкращий спосіб зав’язати спілкування з представниками нової влади з синім скотчем на рукавах – здати сусіда. З цим суджане справляються на відмінно. В перші ж дні нашого перебування на ворожій території, з допомогою місцевого плебсу ми знали: хто мент, прикордонник, військовий, голосував за Путіна, годував строковиків, підтримував війну. Зазвичай, звісно, такі змились першими", - написав Карякін.

"Маючи досвід перших днів після звільнення Лимана – тут приблизно така ж картина: вся документація на столах, прапори на підлозі, шеврони на підвіконниках. Не знаю, що з ними не так, але особисто я б першим ділом вивозив прапор і шеврон. Ну, тут вже кожному своє", - зазначив боєць.

Військового здивувало ставлення місцевих жителів до домашніх тварин.

"В кожному домі собаки на прив’язі, багатьох ми знаходили вже мертвими, багатьох поїли водою і відв'язували, стаючи в їхніх очах кращими людьми в цьому житті. Жаль, пес, що твої господарі таке гівно, але ти точно кращий навіть за найкращих росіян. Тепер вони прибиваються до українських солдатів, так само як і місцеві люди. Кинуті Путіним, місцевою владою, солдатиками, яких ще вчора підгодовували... Кормляться місцеві в тому числі й з рук ЗСУ. Правильно це чи ні - ментально складний момент, але стоячи перед стариками зі зброєю в руках і шевронами української армії, ти хочеш бути вище покидьків у російській формі. Старухи, що знають мову – не наші опоненти. Так, кожному ти встигаєш висловити все те, що творить їхня країна, але ніхто не сперечається і, проклинаючи Путіна, простягає руку по хліб. Більш принизливого для всього російського важко уявити, і тут я також бачу моральну сатисфакцію", - зазначив Карякін.

Він також відповів на зауваження, що "місцеві скажуть нам все, що завгодно".

"Я це все прекрасно і сам знаю, ба більше, багаторазово особисто спостерігав за ці десять років. Мене це не турбує, це має турбувати фсб-шників, що тут же беруть на олівець будь-якого місцевого за розмови з ЗСУ з усіма можливими подальшими наслідками для цих же місцевих.

Всі ці лунтики, що ніколи не любили Путіна, а строковиків годували, бо "молоді, голодні - шкода" і так приречені, від їхніх домів мало що залишиться, і вони про це самі говорять. Там дурнів немає, повторюю, вони прекрасно знають методи своєї ж російської армії і плачуть, що від Суджі нічого не залишиться. Так і з кожним днем на пару будинків стає менше. Та й подумаєш, навіть без ЗСУ на прикордонні російська армія регулярно скидала по ФАБу на день, а тут ще й привід з'явився. А весь цимес в тому, що кожен день там горить дім російського силовика, адже це - прикордоння", - розповів боєць.

Як повідомляв "Апостроф", у Суджі українські військові встановили синьо-жовтий прапор "Курської народної республіки".