RU  UA  EN

Понеділок, 14 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.60
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

14 жовтня

Всі новини

Унікальний кейс: онук поскаржився на бабусю омбудсмену України

Український омбудсмен вперше буде представляти інтереси у суді на прохання неповнолітньої дитини, яка перебуває за кордоном.

Про унікальний випадок повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Він розповів, що йдеться про звернення неповнолітньої дитини до представництва омбудсмена в Івано-Франківській області. Хлопчик розповів свою історію, що йому опікуном призначили бабусю, яка з ним навіть не проживає й не бере участі у вихованні, вводить в оману державні органи.

Зараз він проживає за кордоном із вітчимом, який є його опікуном за кордоном і батьком його рідної сестри. Матір хлопчика, захисниця України, загинула через обстріл під час виконання бойового завдання.

Користуючись нагодою, бабуся після смерті матері звернулась до держорганів, де отримала на свою користь рішення про позбавлення його біологічного батька батьківських прав і встановлення над неповнолітнім опіки. Також бабуся отримала доступ до коштів одноразової грошової допомоги, призначеної Міноборони для дитини.

Лубінець написав, що за цим фактом розпочали досудове розслідування у кримінальному провадженні за кваліфікацією частини 5 ст. 190 ККУ. Служба у Справах дітей розпочала перевірку і встановила, що бабуся дійсно не виконує обов’язки опікуна щодо неповнолітнього онука.

Тому в одному із судів в Івано-Франківської області за позовом Служби почали розглядати питання її звільнення від своїх обов’язків, а на її рахунки наклали арешт.

"Також дитина звернулася до мене, як Омбудсмана України, з проханням представляти його інтереси у суді й звільнити бабусю від обов’язків піклувальника", - написав він.

Третьою особою у цій справі виступає Офіс омбудсмена від імені керівника, як Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

"Сподіваюсь на відновлення справедливості для дитини позбавленої батьківського піклування та на поновлення його прав. Цей особливий випадок - перший і наразі єдиний, коли як Омбудсман України представляю інтереси за проханням неповнолітньої дитини, яка перебуває за кордоном, в суді та не може самостійно реалізувати свої права. Мета одна - забезпечити доступ до правосуддя дитини та відновлення її порушених прав!", - наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, жінці відмовили в оформленні державної допомоги при народженні дитини, проте вона звернулася до омбудсмана та отримала допомогу, передбачену законодавством.