RU  UA  EN

Середа, 23 жовтня
  • НБУ:USD 40.95
  • НБУ:EUR 44.30
НБУ:USD  40.95
Суспільство

Новини

23 жовтня

Всі новини

"Не факт, що це може зупинити Росію": історик про українську ядерну зброю

Кандидат історичних наук Владлен Мараєв наголосив, що повернення Україні ядерного потенціалу не гарантує те, що цим вдасться зупинити Росію, у якої цього арсеналу буде все одно набагато більше.

Про це співавтор YouTube-каналу "Історії Без Міфів" розповів в інтерв'ю "Телеграфу".

В контексті цього у історика поцікавилися, чи не вважає він помилковим з боку України відмовитись від свого ядерного арсеналу в 1990-х:

"Питання повернення до ядерної зброї, на мою думку, не має сенсу. Тому що виходу, скоріше за все, у України ніякого не було на початку 90-х. А можливості повернутися зараз, скоріше за все, немає. Будемо відвертими. По-перше, тому що на початку 90-х наявність в Україні запасів ядерної зброї була просто непідйомною для самої країни".

Ще одним фактором тогочасного рішення називає тиск на Україну:

"А, по-друге, через тиск з боку Росії, і Штатів насамперед, не відмовитись від неї було нереально. Хіба що перетворитися на якогось абсолютного вигнанця світу на кшталт Північної Кореї якоїсь, чи ще гірше. Згадайте, в яких умовах тоді ми всі жили. А могло б бути, я думаю, ще набагато гірше".

Він зауважує, що на подібну зброю необхідні колосальні кошти:

"Будь-які, навіть найпримітивніші розрахунки, показують, що на таку зброю треба колосальні кошти — десятки мільярдів доларів. Потім ще десятки чи сотні мільярдів треба на те, щоб підтримувати цю зброю, забезпечувати її існування, необхідні засоби доставки і так далі".

За його словами, міжнародне співтовариство та союзники України завжди будуть категорично проти цього, припускає навіть, що Україна може опинитися в ізоляції з цього боку.

"І насправді не факт, що це може зупинити Росію, бо в неї цього арсеналу буде все одно набагато більше. Це може бути ще більшою спокусою для неї вдарити по Україні, як вони можуть сказати, "превентивним методом" для того, аби не дати змоги Україні розвинути ядерну програму", - коментує Мараєв.

Також наголошує на тому, що варто врахувати "колосальні витоки інформації":

"У нас в країні зрадників просто тьма, як тарганів. Приховати інформацію про розробку такої зброї, щоб потім поставити весь світ перед фактом, — я не вірю в таку можливість. Ця інформація неодмінно спливе".

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розбирався, що стоїть за словами Володимира Зеленського щодо ядерної зброї, чи справді Україні потрібно відновити ядерний потенціал, чи зможемо ми це зробити та чи допоможе атомна бомба в стримуванні Росії.