​Провокації, бійки і потасовки: як в Україні проходить День Перемоги

9 травня в багатьох українських містах пройшли акції до Дня Перемоги. У ряді обласних центрів ходи "безсмертного полку" закінчилися бійками з представниками націоналістських організацій.

"Апостроф" зібрав інформацію з найбільших міст України, як там пройшли заходи з нагоди 9 травня.

Київ

В Києві націоналісти перешкоджали проведенню акції "Безсмертний полк", аргументуючи це тим, що її учасники будуть нести не тільки фото своїх загиблих на війні родичів, але і георгіївські стрічки, які націоналісти пов'язують з агресією РФ проти України.

Поліції деякий час вдавалося стримувати колону "безсмертного полку", проте пізніше вони таки вирушили від станції метро "Арсенальна" до парку Слави. По шляху проходження націоналісти закидали колону димовими шашками. У парку Слави помітили невеликі потасовки.

Фото: Апостроф

Запоріжжя

Супроводжувалися зіткненнями акції "безсмертного полку" і в Запоріжжі. Навпроти мерії між проукраїнськими і проросійськими активістами зав'язалася бійка. Цікаво також, що в Запоріжжі на акцію "Безсмертний полк" принесли портрети героїв серіалу "Гра престолів".

Харків

Не обійшлися без провокацій заходи в Харкові. Між активістами зав'язалися сутички. Поліції вдалося розділити боку і запобігти масовим бійкам.

Мелітополь

У Мелітополі портрети для акції "Безсмертний полк" принесли в мішках, що викликало неабияке здивування у користувачів соцмереж. Нагадаємо, зазвичай, учасники акції повинні приносити на ходу портрети своїх загиблих на війні родичів.

Одеса

В Одесі 9 травня поклали квіти до пам'ятника невідомому матросу. При цьому зіткнень помічено не було. Потрапити на Алею Слави можна було тільки після проходу через рамки металошукачів. Силовики тримали ситуацію під контролем.

Активіст "Правого сектора" Сергій Стерненко підняв на акції портрет Романа Шухевича через що на нього було скоєно напад.

Пізніше відбулось декілька сутичок між проукраїнськими активістами та "куликовцями".

Дніпро

У Дніпрі сталася масова бійка. Активісти і ветерани АТО обурилися проходженню колони на чолі з представником "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула. Десятки ветеранів АТО були побиті.

Львів

У Львові заходи пройшли спокійно. На Марсовому полі відбулася нечисленна панахида. Активісти допомагали поліції стежити за порядком.

Фото: zaxid.net

Миколаїв

У Миколаєві акція "Безсмертний полк" також не обійшлася без потасовок. Проукраїнські активісти відреагували на образу з натовпу, що призвело до бійки.