RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Відомий генерал зробив гучну заяву по катастрофі російського Ту-154 через українську ракету

Лайнер Ту-154 Російської Федерації, який розбився в жовтні 2001 року над Чорним морем, не був збитий українською ракетою С-200, а ймовірно, підірваний зсередини.

Про це в інтерв'ю в ефірі програми "Гордон" на каналі "112 Україна" заявив колишній міністр оборони України (з 1996 по 2001 і з 2004 по 2005 роки), генерал армії Олександр Кузьмук.

Він зазначив, що висновки Міжнародного авіаційного комітету, який знаходиться в Москві і безпосередньо звинуватив Україну в катастрофі літака, викликають безліч питань.

Так, з тих уламків, що були знайдені, жоден фрагмент зовнішньої обшивки літака не був пошкоджений, зокрема, на носовій частині літака.

"Однак на внутрішніх частинах літака, між першим і другим салоном, пошкодження були", - розповів генерал.

Кузьмук підкреслив, що неясно, на яких підставах Міжнародний авіаційний комітет заявив, що вибух стався в 18 метрах вище хвоста літака.

"Цей клас ракет, тип комплексів, стріляє не навздогін, а на випередження. Були знайдені фрагменти снаряда і бойові вражаючі елементи. Ми провели всі види аналізів. Тут нова нестиковка: вони не збігалися між собою. А спектральний аналіз показав, що вони не належать бойовій частині ракети", - уточнив він.

Генерал додав, що залишки вибухової речовини, що застосовується в бойовій частині, також на цих вражаючих елементах були відсутні, але була присутня звичайна вибухова речовина, яку використовують для саморобних бомб.

Екс-міністр зазначив, що в морі не було знайдено жодного фрагмента ракети.

"Судячи за всіма дослідженнями, в тому числі і тим, які ми проводили за кордоном (деякі з них не можна підтвердити), літак був підірваний зсередини. Це ретельно готувалося", - заявив він.

Варто нагадати, що катастрофа літака сталася 4 жовтня 2001 року. Основною версією катастрофи є потрапляння в нього ракети, запущеної з полігону "Опук" під Феодосією, під час навчань Збройних сил України. Тоді в результаті катастрофи загинули 78 осіб - 66 пасажирів і 12 членів екіпажу.

Нагадаємо, раніше в Росії назвали причину аварії Ту-154 в Чорному морі.