Відомий історик вказав на ключові відмінності влади в Україні і Росії

Відомий український історик і публіцист, доктор історичних наук, професор Українського католицького університету Ярослав Грицак вважає, що якби революція в РФ зараз була б можлива, то вона вже сталася б.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"У Росії це (революція - ред.) не відбулося тому, що для того, щоб відбулося, також потрібні певні політичні умови. Умовно кажучи, якщо в країні існує хоча б якась демократія, якщо є різноманітність думок, різноманітність мас-медіа і все інше, тоді це може статися", - сказав Грицак.

За його словами, революція в РФ неможлива, оскільки там є так звана телевізійна кнопка, а цінності формуються не тільки економічно.

Разом з тим, він зазначив, що перевагою України стало те, що вона не піддалася на спокусу авторитарного суспільства.

"В принципі, Росія в 90-х роках була в схожих умовах - і там, і там ситуація була дуже погана, це жах населення, економічні труднощі, держава знаходиться в корумпованій схемі, демократія була тільки прикриттям для олігархічних схем і так далі. Але Росія повністю перетворилася в авторитарні володіння Путіна", - сказав історик.

Грицак додав, що в Україні існують абсолютно інші механізми.

"У нас немає когось типу Ходорковського, в цьому принципова різниця. Це не досконала демократія, ця демократія, скоріше, схожа на анархію, але вона є. Але вона буде функціонувати, коли стане соціалізованою", - підсумував він.

Повну версію інтерв'ю читайте в матеріалі "Апострофа": "Головна ставка Путіна у війні - не Донбас і не Крим - відомий історик".