Країна ЄС висунула Україні гучне звинувачення

Уряд Угорщини висловив рішучий протест проти нового закону "Про освіту", прийнятого Верховною Радою.

Про це йдеться на урядовому порталі Угорщини.

"Україна вдарила Угорщину в спину, внісши поправки в закон про освіту, який сильно порушує права угорської меншини", - сказав міністр закордонних справ і торгівлі Петер Сіджарто угорському інформаційному агентству MTI з Таллінна, де він знаходиться на неофіційній зустрічі міністрів закордонних справ ЄС.

Міністр Сіджарто зазначив, що, на його думку, однією з найбільш важливих тем на порядку денному зустрічі міністрів були поправки в закон України про освіту, який був прийнятий в новій редакції на цьому тижні.

Закон, на думку угорського уряду, прийнятий всупереч Конституції України і є "безпрецедентним порушенням щодо прав меншин, в тому числі угорців", яких в Україні проживає близько 150 тисяч чоловік.

Повідомляється, що відтепер мову національних меншин дозволяється вчити тільки в дитячих садах і початкових класах. Це є порушенням основних прав меншин і міжнародного договору про угорсько-українське добросусідство.

Як повідомляв "Апостроф", раніше, 5 вересня, Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект №3491 - "Про освіту".