ГПУ розкрила важливі дані по чиновникам Нацполіції, причетним до штурму Майдану: опубліковані аудіо та інфографіка

У понеділок, 2 жовтня, Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України (ГПУ) оприлюднив записи прослуховування фігурантів справ Майдану, деякі з яких продовжують працювати в керівництві силових структур.

Про це повідомляє видання texty.org.ua.

Відзначається, що всі записи зроблені в 2016 році. При цьому підозрювані у справах Майдану залишаються на високих посадах і на аудіозаписах чутно ознаки посадових злочинів, включаючи підробку документів.

Адвокат Небесної сотні, коментуючи тексти розмов, риторично запитує: "Чи можна вважати, що Гриняк (генерал Нацгвардії Володимир Гриняк, підозрюваний в ряді справ Майдану, - ред.) може впливати на свідків, інших підозрюваних? Чи можна вважати, що Гриняк або Бабич (начальник департаменту превентивної діяльності Національної поліції Ігор Бабич - ред.) можуть використовувати свої посади для протидії слідству? Впливу на свідків?".

Так, перший запис - це розмова Володимира Гриняка, підозрюваного в координації штурму Майдану 18 лютого і ряді інших справ, і Ігоря Бабича, нового підозрюваного в цьому провадженні.

На записі чутно, як Гриняк віддає розпорядження Бабичу, хоч і не є його керівником, про те, кому і які дозволи видавати, в тому числі, схоже, заднім числом і з порушеннями. Зокрема, звучить прізвище командувача Нацгвардії Юрія Аллерова, якому Гриняк розпоряджається видати дозвіл на продаж зброї, яку після покупки не було навіть зареєстровано.

Вони також домовляються про те, хто з них буде писати заяви замість Аллерова і інших і хто замість них буде розписуватися.

Видання уточнює, що Володимир Гриняк під час Майдану був заступником керівника Департаменту громадської безпеки МВС, а Бабич - його підлеглим. Зараз Гриняк працює в Управлінні громадської безпеки Нацгвардії. А Бабич керує Департаментом превентивної діяльності Національної поліції, зокрема, завідує дозволами на зброю.

На другому записі Гриняк розповідає невідомому, що йде забирати дозвіл для Івана Мусієнка, керівника управління з питань реформування СБУ. За процедурою Мусієнко мав забирати свій дозвіл сам, замість нього могла забрати документ тільки людина, що має нотаріально завірене доручення, якого в Гриняка не було.

На третьому аудіозапису, як випливає з розшифровки і підписів Департаменту, Гриняк домовляється з керівником Служби зовнішньої розвідки Віктором Гвоздем, що передасть останньому дозвіл на зброю, яку той має на руках, очевидно, без чинного дозволу.

Крім того, Департамент спецрозслідування Генпрокуратури у відповідь на закиди міністра внутрішніх справ Арсена Авакова в "надуманості" звинувачень щодо його підлеглих за допомогою інфографіки показав, як підозрювані Бабич, Анатолій Серединський (обіймав посаду начальника відділу організації служби громадської безпеки) і Сергій Поготов (був першим заступником начальника департаменту громадської безпеки МВС - начальником управління) 18-19 лютого 2014 го координували дії міліціонерів під час розгону протестуючих в центрі Києва.

Як повідомляв "Апостроф", раніше слідчі ГПУ повідомили про підозру трьом чиновникам Національної поліції України у справі про злочини проти учасників Майдану в 2013-2014 роках.