RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Причетність Росії або помилка пілотів: з'явилися несподівані дані, як Смоленська катастрофа розколола Польщу

Польський журналіст, письменник і дипломат Веслав Романовськи вважає, що Смоленська катастрофа фактично розколола Польщу, оскільки серед її громадян немає єдності в оцінці причин трагедії.

Про це він розповів "Апострофу".

"За даними опитування громадської думки, 71% поляків вважає, що Смоленська підкомісія, утворена міністром національної оборони, нічого не вирішить. Вона не змінить результатів роботи першої комісії, з висновками експериментальних досліджень якої (помилка пілотів) погоджуються більше 30% поляків", - сказав дипломат.

Разом з тим, він додав, що підкомісія не принесе нової інформації, яка б підтверджувала тези прихильників замаху, вибуху бомби на борту літака або змови президента РФ Володимира Путіна і нині колишнього прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска, незважаючи на те, що 23% респондентів очікує, що підкомісія все ж вкаже на інші причини, ніж комісія під керівництвом глави МВС Єжи Міллера.

"Оцінка причин Смоленської катастрофи нас розділяє, і, на жаль, ми не сподіваємося, що ці поділи зникнуть. Протягом двох років "Право і Справедливість" (партія, яка зараз править у Польщі, - "Апостроф") має доступ до всіх доказів і документів у справі Смоленської катастрофи. Підкомісія міністра Мацеревича (міністра оборони Польщі Антоні Мацевичі, - ред.) замовила ряд експертиз в різних наукових інститутах по всьому світу, включаючи експертизи, пов'язані з гіпотезою про вибух на борту", - сказав Романовськи.

Він зазначив, що польська громадськість до сих пір так і не отримала жодної істотної інформації про причини катастрофи літака. Так, найбільш незадоволені прихильники теорії замаху на тодішнього президента Польщі Леха Качинського.

"На щастя, не всі інститути влади в Польщі займаються цим розслідуванням. Правляча партія оголосила, що в квітні наступного року вона припинить свою політичну Смоленську кампанію, навіть якщо ми не будемо знати правду. Зверніть, будь ласка, увагу на незначний факт: немає офіційного документа польського уряду, який би не визнавав висновків комісії Міллера або звинувачував би Росію або іншу державу у вбивстві президента Польщі. Смоленськ грає всередині Польщі, як і Бандера всередині Росії", - додав дипломат.

Романовськи вважає, що кожна гіпотеза має право на життя, в тому числі - про причетність Росії.

"Але якщо ми збираємося звинувачувати когось в скоєнні злочину, перш за все ми повинні мати достовірні докази. Як, наприклад, докази в справі збитого "Буком" пасажирського літака над Донбасом. Росія сьогодні має дуже погану репутацію: її політика щодо України, Сирії, Європи широко критикується. Ніхто розсудливий не заперечує необхідність санкцій проти Росії. Але немає ніяких доказів її прямої причетності до Смоленської трагедії. Поляки знають історію і цінують політичні ігри, але також знають закон. Можливо, не всі, але переважна більшість - так", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Путін і загиблий президент розкололи сусідку України".