RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Український морський піхотинець розповів про найперший бій сил АТО на початку війни на Донбасі

Український морський піхотинець розповів про найперший бій сил АТО на початку війни на Донбасі

Перший бій українських військових в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) на Донбасі відбувся 13 квітня 2014 року.

Про це в інтерв'ю виданню onpress.info заявив командир 500-го батальйону морської піхоти майор Вадим Сухаревський.

"Ми вже отримали наказ висуватися (13-го квітня 2014 року, - ред.). Я зняв охорону, і всі мої бійці погрузилися в БТРи. У цей момент білий легковик, що рухався по трасі, раптово зупинилася, з нього вискочили автоматники, які відкрили вогонь по співробітниках СБУ. Одночасно з цим інша група противника, яка перебувала в "зеленці", приблизно в 300 метрах від нас, відкрила вогонь по нашим машинам", - зазначив Сухаревський.

За його словами, відмінно екіпіровані військові організованими бойовими порядками - по дві-три людини - грамотно, короткими перебіжками, почали рухатися від узлісся на фланг.

"Ця група представляла найбільшу загрозу. Сховатися на галявині, де стояла бронетехніка, було практично ніде. Співробітникам підрозділу "Альфа", які перебували біля БТРів, довелося вступити в бій. У їх рядах тут же з'явилися поранені. Кулі стукали і по нашій броні. Наказу стріляти у мене не було. Але вороги поливали нас перехресним вогнем. Виходячи з ситуації, я сам прийняв рішення: відповісти противнику, взявши всю відповідальність на себе", - сказав командир.

Сухаревський уточнив, що кулеметними чергами вдалося "прорідити" ряди терористів, загнавши їх назад в "зеленку". Після цього бійці АТО завантажили поранених в БТРи і продовжили рух, щоб якомога швидше доставити постраждалих до медиків. Двоє офіцерів спецпідрозділу СБУ "Альфа" отримали важкі поранення, один, Геннадій Біліченко, загинув.

Він підкреслив, що це був перший бій на Донбасі. І в цей же день в 200 метрах від Семенівки українські військові вступили в бій з окупантами і зазнали бойових втрат.

"Фактично почалася війна. До 13 квітня 2014 року наші війська не зробили в зоні АТО жодного пострілу. Хоча і в той день наказ відкривати вогонь так і не надійшов. Країні, яка за роки своєї незалежності ні з ким ніколи не воювала, таке рішення давалося нелегко", - сказав морпех.

За його словами, саме в той день розуміння, що на Україну напав серйозний противник, прийшло і до тих, хто приймає рішення. І ситуація стала змінюватися дуже швидко.

Як повідомляв "Апостроф", раніше колишній бойовик "ДНР" з позивним "Туман" записав гнівне відеозвернення до жителів Росії за несправедливе ставлення до нього.

Читайте також матеріал "Апострофа": "Час вийшов, Донецьк і Луганськ будуть у складі України - комбат з АТО".