RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Наслухався історій про "карателів": екс-боєць АТО розповів, як на початку війни намагався стати бойовиком ДНР

Командир навчального взводу Київського військового ліцею ім. І. Богуна (КВЛ), колишній боєць антитерористичної операції (АТО) Олександр Проскурін заявив, що, наслухавшись історій про "карателів", в 2014 році кілька разів намагався стати бойовиком так званої Донецької народної республіки ("ДНР").

Про це він розповів виданню censor.net.ua.

За словами Проскуріна, коли почався Майдан, він жив в Харкові.

"Ми з друзями дивилися на те, що відбувається в Києві, по телевізору приблизно так, що ми тут бабло рубаємо, життя прекрасне, а вони там виступають, неясно навіщо. Адже нас так все життя вчили: думай тільки про себе, одвічне "моя хата з краю"…"- зазначив екс-боєць АТО.

Він уточнив, що, коли Російська Федерація анексувала Крим, було обурення, що забрали українське.

"А потім нам дуже сильно почали промивати мізки по телевізору про фашистів, бандерівців і так далі. І та сторона набагато могутніше підносила свою інформацію, ніж Україна, втім, як і зараз. І тут у мене понеслися традиційні для ватника думки "Діди воювали, Путін прийди... і так далі". Навесні 2014 року я приїхав додому, пробув до травня там, а потім поїхав до Білорусі працювати в казино. Пропрацював півтора місяці, надивився білоруських каналів, а там картинка така ж, як на російських каналах. І я знову вирішив, що все-треба йти воювати за "ДНР", - розповів Проскурін.

Командир зазначив, що приїхав до Донецька, але там було тихо, жодного військового. Коли сів у маршрутку додому в Краматорськ, наслухався страшних історій про те, як карателі, негри і поляки вбивають людей і топлять їх в озері в Слов'янську.

"У результаті я кілька разів намагався потрапити в "ополчення", але весь час щось не зросталося: перший раз не було зброї, другий не було людини, яка записує, не складалося, в загальному. А тоді в Слов'янську вже була п#здячка, але мене, як Бог відвів, від того, щоб я потрапив в бойовики. І коли в Краматорськ прийшла українська армія, я зрозумів, що ось тепер буде дуже жорстко, але пройшов день-два-три, а в місті ніяких жахів не відбувається. Ніхто нікого не вбиває, немає згвалтованих і повішених, на площах нікого живцем не спалюють - і тут я почав розуміти, що я дурень, тобто, що мене дуже сильно обдурили, а я вівся, як і багато інших", - пригадав екс-боєць АТО.

За словами Проскуріна, тоді він зрозумів, що потрібно спокутувати провину перед Україною і вирішив йти у військкомат.

"Прийшов, запитав про мобілізацію, сказали, що поки не буде. З'явився знову через тиждень, а на мене так дивляться на КПП і кажуть: "А ти проти кого зібрався воювати, синку?" Я тоді ще подумав, що, ох, с*ка, ну постривай. Прийшов додому, лазив по інтернету, знайшов координати "Донбасу" - і написав заявку. Через пару днів у мене запитали, чи можу я бути в Курахово 18 серпня, і додали, що поки все буде без документів, без оформлення. Я сказав, що мені нічого й не треба. Коли я збирався, моя мати, звичайно, почала голосити, що вб'ють і так далі, але мені на той момент було 25 років - і рішення я приймав сам. Тим більше, що і так мало не вліз не туди - в "ДНР", - підсумував він.

Як повідомляв "Апостроф", під час одного з недавніх обстрілів позицій сил АТО в районі населеного пункту Новоселівка (Донецька область) бойовики так званої "ДНР" застосували заборонену міжнародними конвенціями фосфорну міну.